Greška

Došlo je do greške.

Intelova zakrpa za Spectre Variant 4 može da umanji performanse za 2-8%

23.05.2018 10:08 | 3 Hardver
Intelova zakrpa za Spectre Variant 4 može da umanji performanse za 2-8%


Otkrivene su dve nove ranjivosti, koje su zajedničkim naporima otkrili Google Project Zero i Microsoft Security Response Centre.

Nove ranjivosti su poznate kao Spectre Variant 3a i Variant 4, a obe utiču negativno na Intelove procesore. Za sada, ovi napadi nisu pronađeni na sistemima, ali i dalje predstavljaju veliku sigurnosnu rupu za proizvođače procesora, a ovaj problem je potrebno rešiti kako bi se osigurala bezbednost korisničkih sistema ubuduće.

Intel je razvio zakrpe i za Spectre Variant 3a i Variant 4 i isporučio je ove zakrpe proizvođačima i vendorima softvera na testiranje. Međutim, primetne su promene u performansama nakon primene ovih ažuriranja. Za Variant 3a se ističe da ima zanemarljiv uticaj na performanse, dok ispravka za Variant 4 prouzrokuje uticaj na performanse od 2-8 procenata na SYSmark 2014 SE i SPEC integer, kako na klijentskim, tako i na serverskim test sistemima. Ovaj pad performansi doduše možda nije reprezentativan za potrošačke/desktop sisteme.

Intel je odlučio da svoju Spectre 4 zakrpu drži podrazumevano ugašenom, čime se korisnicima daje izbor da li žele ili ne žele da aktiviraju ispravku. Mada je jasno da se ovde vrši izbor između performansi ili sigurnosti.

Ranjivosti Spectre-tipa i dalje ostaju veliki problem za velike proizvođače procesora, uključujući ovde i AMD i ARM. Očekuje se da će u budućnosti biti otkrivene i druge slične ranjivosti, što bi moglo dovesti do proizvodnje nove vrste sigurnijih procesora.

Izvor: Overclock3d

Gimli Neregistrovan korisnik
Ja ne znam koje su ranjivosti na Piledriver arhitekturi, pa mi se nesto cini da ce od ovoliko zakrpa intelov Sandy ili Ivy bridge da dodju na nivo performansi ispod Piledrivera... Mozda gresim..

Xiaomi potvrdio Mi 8 oznaku za telefon koji stiže 31. maja

Objavljeni PC sistemski zahtevi za The Crew 2

10203
10205
10206
10207
10208
10209