Intelova ''Arbiter'' Bus tehnologija

Intel namerava da izbaci novu verziju Montecita 2005. godine, a reč je o dual-core arhitekturi procesora. Naime, svako jezgro bi imalo integrisanu (pored L1 i L2) L3 keš memoriju. Takođe, istom prilikom, Intel namerava da predstavi "Arbiter" bus - dva jezgra će biti predstavljena kao jedan sistemski bus. Ovaj interni bus će omogućiti 2 puta v

Intel namerava da izbaci novu verziju Montecita 2005. godine, a reč je o dual-core arhitekturi procesora. Naime, svako jezgro bi imalo integrisanu (pored L1 i L2) L3 keš memoriju. Takođe, istom prilikom, Intel namerava da predstavi “Arbiter” bus – dva jezgra će biti predstavljena kao jedan sistemski bus. Ovaj interni bus će omogućiti 2 puta više keš memorije u procesoru, a Montecito će biti prva instanca za predstavljanje novog busa. Naravno, ovo će sve biti predstavljeno u 2005.-toj godini, mada ovakve dual-core sisteme treba očekivati u serverima (a možda i radnim stanicama) tek u 2006. godini. Naravno, prerano je govoriti o nekim performansama, mada se sigurno očekuje pomak u odnosu na dual-CPU sisteme.
Što se tiče serverskih procesora, Intel je najavio 64-bitne procesore sa Madison jezgrom za polovinu ove godine. Procesori će imati 3, 4 i 6 MB L3 keša, početna frekvencija će biti 1.5 GB, a radiće na 1.3V. Sledeći serverski CPU-ovi će biti predstavljeni u 2004. godini, a to su Madison 9M i Deerfield. Prvi od ova dva procesora će imati 9 MB L3 keša i radiće na frekvencijama višim od 1.5 GHz, dok će drugi CPU biti namenjen rack-mount serverima i imaće potrošnju mnogo manju nego Madison 9M.
Izvor : VR-Zone

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi