Greška

Došlo je do greške.

Intel smestio kvantni računar na silicijumski čip

16.02.2018 12:37 | 0 Hardver
Intel smestio kvantni računar na silicijumski čip


Holandska kompanija QuTech, koja se bavi kvantnim računarima, je u saradnji sa Intelom predstavila dva-kubit (two-qubit) kvantni računar koji se pokreće na jednom silicijumskom čipu i može se programirati.

Kvantni računari su sposobni da obavljaju zadatke koje klasični računari ne mogu da postignu, kao što su kompleksne molekularne simulacije i komunikacije koje nije moguće hakovati. Međutim, i dalje se nalazimo u ranim fazama istraživanja i razvoja kvantnih računara, jer je tehnologija zahtevna i trenutno može da uradi samo nekoliko stvari.


Iako kvantni računari trenutno nisu preterano korisni, smeštanje na silicijumske čipove bi ovo moglo promeniti. Istraživači su iskoristili specijalni tip kubita (kvantna verzija klasičnih računarskih bitova), pod nazivom spin kubiti, kako bi pokretali dva različita kvantna algoritma na silicijumskom čipu.

Ideja je da se kreira bolji računar koji će moći da radi sa postojećom infrastrukturom, a Intel je vodeća kompanija u prodaji silicijumskih čipova, što je i razlog zbog kojeg su se QuTech i Intel udružili.

Novi dva-kubit sistem je trenutno eksperimentalni, ali su istraživači dokazali da sistem radi. Ipak, biće potrebno još istraživanja kako bi se kreirao sistem gde će dva-kubit računari biti moćniji od regularnih računara.

Izvor: TheNextWeb

Komentari

0 Dodaj komentar

Microsoft Photos Companion aplikacija omogućava lak transfer fotografija na PC

Nvidia planira da kreira AI-pokretanu tehnologiju za nadzor

10203
10205
10206
10207
10208
10209