Intel radi reviziju planova za Centrino

Nezvanični izvori bliski Intelu su dali indicije da bi "Chipzilla" mogla da promeni neke planove vezane sa Centrino notebookove. Prema tome, Intel namerava da proširi ponudu niskovoltažnih Pentium-M procesora, da im doda 533MHz FSB do kraja 2004. godine i pomeri izlazak Alvisoa takođe za kraj naredne godine.
Lansiranje Pentium-M procesora sa D

Nezvanični izvori bliski Intelu su dali indicije da bi “Chipzilla” mogla da promeni neke planove vezane sa Centrino notebookove. Prema tome, Intel namerava da proširi ponudu niskovoltažnih Pentium-M procesora, da im doda 533MHz FSB do kraja 2004. godine i pomeri izlazak Alvisoa takođe za kraj naredne godine.
Lansiranje Pentium-M procesora sa Dothan jezgrom i 2MB L2 keša, izrađenog u 90-nanometarskoj tehnologiji ostavljeno je za prvi kvartal 2004-te, kao što je i ranije bilo najavljeno. Prvi modeli ovog procesora radiće na 1.6, 1.7 i 1.8GHz. Uvođenje modela na 2.0GHz se očekuje u trećem kvartalu, a kvartal kasnije biće ponuđeni još brži modeli sa novim 533MHz FSB-om. Naravno, prelazak na novi FSB će biti kompletan, pa će se na tržištu naći i modeli sa nižim taktovima – 1.60GHz, 1.73GHz, 1.87GHz, kao i jači primerci na 2.0 i 2.13GHz, svi sa 533MHz Quad Pumped Busom.
Alviso, novi skup čipova za Centrino tehnologiju, kasniće jedan kvartal i umesto u 3., izaći će u 4. kvartalu. Najveći novitet ovog čipseta je podrška za DDR-II memoriju, kao i implementacija PCI Express standarda.
Što se tiče niskovoltažnih Pentium M procesora sa 2MB L2 keša, prvi model će se pojaviti u sledećem kvartalu i radiće na 1.30GHz, dok se tri kvartala kasnije očekuje model na 1.40GHz. Krajem godine, i ovu seriju očekuje prelazak na 533MHz QPB.
Modeli sa ekstremno niskom voltažom će dobiti još jedan MB L2 keša, a tokom godine će se pojaviti samo dva modela – na 1.0 i nešto kasnije na 1.1GHz i za njih nije predviđen novi FSB, kao ni neki značajniji skokovi u frekvenciji. Ako se pitate zašto, očigledno je da sa dodavanjem frekvencije se dodaje i voltaža i onda ne bi imali prefiks “ultra nisko-voltažni” 🙂 .
Izvor : X-bit labs

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi