Greška

Došlo je do greške.

Intel prijavio gubitak od 3,5 milijardi dolara za svoju GPU diviziju

12.08.2022 09:17 | 0 Biznis IT
Intel prijavio gubitak od 3,5 milijardi dolara za svoju GPU diviziju

Možda postajemo dosadni, ali šta ćemo kada je u poslednjih nekoliko dana kompanija Intel, na žalost, nepresušan izvor zbivanja. Ova kompanija je izgubila ogromnu količinu novca prilikom razvoja svoje linije gejmerskih grafičkih karti, a kako se čini gubici još neko vreme neće prestati.

Veliki gubici

Prema navodima kompanije John Peddie Research koja se bavi istraživanjem tržišta grafičkih karti i sličnih proizvoda skoro 40 godina, divizija kompanije Intel (Accelerated Computing Systems and Graphics Group) zadužena za razvoj i proizvodnju grafičkih karti je izgubila više od 3,5 milijardi dolara od kada je osnovana pre skoro pet godina, 2017. Zbog svega toga, Pet Gelsinger, izvršni direktor kompanije Intel, mogao bi da odluči da na ovaj sektor stavi katanac.

Zvaničnici iz John Peddie Research navode “Gelsinger se ne boji da donese teške odluke i da ukine projekte koji ne donose novac, čak iako su u pitanju projekti koji mu se lično dopadaju”. Dakle, grafičke karte kompanije Intel još uvek nisu zaradile nikakav novac, gubici su ogromni, a po principu gde ima dima ima i vatre možda se stvarno crno piše ovom odseku.

intelarcproleadimage.jpg

Koji je razlog?

Sa jedne strane, razlog svakako jeste novac, tačnije odsustvo bilo kakve zarade koju je Intel uspeo da ostvari od projekta dugog čitavih pet godina. Intel ARC diskretne grafičke karte nikako da više stignu u ruke potencijalnih kupaca koji ih, u ovom trenutku, možda više i ne žele, pogotovo ne nakon što su nezvanične informacije posvedočile o njihovim lošim performansama.

Slaba kompatibilnost sa DirectX 11, problemi softverske prirode sa drajverima, netransparentnost kompanije Intel o onome šta od ovih karti možemo da očekujemo i nekoliko odlaganja srozali su interesovanje publike na minimum. Pored svega toga, onih nekoliko grafičkih rešenja koje ova kompanija jeste predstavila pokazala su se toliko loše da su samo zacementirala neinteresovanje publike za ove proizvode.

Za kraj, na sve to treba dodati i cene kriptovaluta koje opadaju i posledično smanjivanje cene grafičkih karti. Pre samo nekoliko dana EVGA je skresala 1000 dolara cene sa svojih premijum modela. Zašto bi neko kupio neprovereni Intel kada već sada (naravno samo na Zapadu, nikako i kod nas) mogu kupiti sasvim korektnu grafičku kartu nekog od dva renomirana proizvođača?

Sve ovo, u kombinaciji sa stvarno ogromnim gubicima koji traju tokom celokupnog postojanja divizije posvećene razvoju grafičkih karti unutar kompanije Intel znači da je kraj stvarno blizu, i to na veliku žalost. Postojanje konkurencije koja bi ponudila solidna rešenja za srednji i viši srednji tržišni segment po cenama koje su osetno niže od onih koje nude Nvidia i AMD doprinelo bi povećanoj konkurenciji na tržištu od koje bi profitirali upravo mi – kupci. Kako stvari sada stoje, možda je vreme da sačekamo kineske grafičke karte.

AMD Ryzen 7000 – Zen 4 kreće u pohod sledećeg meseca

Instagram i Facebook prate svaki vaš klik čak i na iPhone

10604
10605
10606
10607
10608
10609