Greška

Došlo je do greške.

Intel pred istragom zbog insajderske prodaje akcija?

11.01.2018 09:46 | 2 Biznis IT
Intel pred istragom zbog insajderske prodaje akcija?


Problemi za Intel ne prestaju. Nakon što su nedavno otkriveni sigurnosni problemi na Intelovim člipovima, kompanijine akcije su u konstantnom padu. Intel je najavio mere i ispravke za čipove kako bi sprečio veću štetu, ali sada su se pojavile sumnje u vezi sa insajderskom prodajom akcija koja je obavljena krajem prošle godine.

Pre nego što je obelodanjen sigurnosni problem sa čipovima, CEO Intela Brajan Kržanić je prodao deo svojih akcija u Intelovim fondovima. Prodaja od gotovo 890.000 akcija se odigrala 29. novembra, značajno pre objave da postoji sigurnosna ranjivost u Intel čipovima.

Intel je ovu prodaju akcija opisao kao deo unapred zacrtanog plana poslovanja sa akcijama. Međutim, kod mnogih se pojavila sumnja kada je vremenski okvir u pitanju, a veličina prodaje je bila značajno drugačija nego prethodna prodaja. Ovo je izazvalo interesovanje, uključujući i pojedine senatore u SAD.

Dvojica senatora (demokrata i republikanac) su članovi Senata bankarskog komiteta, a u saopštenju su istakli da su izveštaji o Intelovim problemima prilično zabrinjavajući - ne samo zbog opasnosti po računare i telefone, već i zbog potencijalnih manipulacija i insajderske trgovine akcijama.

Intel je nakon ovoga izjavio da će u potpunosti sarađivati sa svim zahtevima američke vlade ili ukoliko se započne neka istraga. Iako je potpuno moguće da se nije radilo ni o kakvim manipulacijama od strane Intela, kompanijini potezi su privukli pažnju i na njene dalje akcije se pažljivo motri.

Mediji ističu da je plan prodaje akcija načinjen u oktobru. Iako je moguće da je Kržanić u to vreme bio svestan sigurnosnih problema na čipovima, takođe je moguće da je neuobičajen tajming i veličina transakcije imala veze sa eksplozivnom cenom akcija u tom periodu i nekoliko meseci ranije.

Do kraja oktobra, Intelove akcije su vredele oko 47 dolara, nakon snažne reakcije na tromesečnu zaradu kompanije. A ovo je ostvareno nakon prilično niskih cena iz avgusta, kada su akcije vredele blizu 34 dolara. Trenutno, Intelove akcije  na berzi vrede 42,50 dolara, što predstavlja pad od 2,57 procenata.

Izvor: TheStreet

Komentari

0 Dodaj komentar

Pojedini data centri planiraju prelazak na AMD platformu

Samsung smart televizori iz 2018. godine prvi dobili industrijski sertifikat za poboljšanu sigurnost

10604
10605
10606
10607
10608
10609