Greška

Došlo je do greške.

Intel povlači 4-jezgarni Xeon E-2274G zbog pregrevanja

16.11.2019 11:42 | 2 Hardver
Intel povlači 4-jezgarni Xeon E-2274G zbog pregrevanja

 

Intel je objavio zvanični opoziv box varijante Xeon E-2274G centralnog procesora, zbog toga što se u fabričkom pakovanju nalazi neodgovarajući model hladnjaka, nedovoljan da obezbedi navedene performanse procesora.

Opozvan je tzv "BOX" Xeon E-2274G, inače predstavljen tek pre tri meseca. Raspolaže sa 4 fizička jezgra klase Coffee Lake, koja uz pomoć Hyper Threading tehnologije udvostručuju broj logičkih jezgara. Izrađen je uz pomoć 14nm postupka i radi na baznih 4 GHz, dok turbo korak ide do 4.9 GHz. Opremljen je sa 8 MB memorije za keširanje podataka i prosečno troši 83W električne energije.

U pakovanju za potrebe hlađenja ovog čipa, Intel je predvideo DHA-A kuler. U pitanju je jedan od najslabijih i najjeftinijih hladnjaka koje Intel isporučuje. Ispostavilo se da ovaj kuler nije sposoban da ohladi ovaj procesor zbog čega se pregreva u radu, često ulazi u "throttling" situacije kada zančajno obara radne frekvencije i na kraju su mu degradirane performanse ispod nivoa koji Intel obaćava u zvančinim specifikacijama ovog proizvoda.

 

Pogledajte još: Uočen prvi NUC na 10. generaciji Intel Core procesora

Intel je zbog toga opozvao ovaj procesor i naložio kupcima da ih spakuju i vrate na reklamaciju, a zauzvrat će dobiti nove modele. Zanimljivo je da se Intel osim opoziva odlučio i da potpuno ukine proizvod pod ovom oznakom, stavljajući ga u "End of Life" program posle samo tri meseca od starta prodaje. Umesto njega izaći će novi model sa boljim i efikasnijim kulerom.

Ono što je još intrigantnije jeste činjenica da ovo nije prvi put da je Intel spakovao procesor sa TDP=83W u kombinaciji sa slabašnim DHA-A kulerom, ali da se ovog puta to očigledno obilo o glavu Intelu.


Izvor: Intel


Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


RingeRaja Vip member postova: 5097
Neki pametni menađerčić hteo da uštedi, pa naložio da uštinu na hlađenju.

Huawei sada ima i PCIe SSD disk od čak 32TB!

Sony konačno obelodanio Android 10 roadmap za Xperia seriju

10203
10205
10206
10207
10208
10209