Greška

Došlo je do greške.

Intel odlučio da poveća cene procesora, dosadašna kalkulacija neodrživa

30.07.2022 14:59 | 0 Biznis IT
Intel odlučio da poveća cene procesora, dosadašna kalkulacija neodrživa

Pre nekog vremena  pojavila se vest kako Intel planira da poveća cene svojih proizvoda kao rezultat delovanja posledica globalne inflacije. Postojeća kalkulacija cene koštanja je neodrživa pošto su povećani troškovi: energije, sirovina i radne snage, a sve to se poklopilo sa problemom prekomerne ponude i velikih zaliha, što će uticati na cenu na različitih tipova čipova i procesora iz ponude ove kompanije.

Priča se da Intel već u ovom trenutku “pumpa” dodatne troškove postojećim cenama kako bi nadoknadio rastuće tekuće rashode i na taj način se nada da će naterati dobavljače računara da povećaju narudžbine i kupe više CPU-a i Wi-Fi čipova pre zvaničnog povećanja cena. Baš “mudar” način da se reše trenutnog viška zaliha na lageru.

Da li je to pravi način izlaska iz postojeće krize?

Poslednji izveštaji o katastrofalno lošim poslovnim rezultatima u poslednjem tromesečju su samo ubrzali tempo podizanja cena Intel procesora i ostalih proizvoda. Finansijski direktor kompanije Intel, David Zinsner je zvanično potvrdio ovu vest, najavljujući da će poskupljenje početi u delu sezone kada je najveća tražnja tj počev od novembra, Božićnih i Novogodišnjih praznika.

IntelCPUexpensive.jpg

Kao da sama vest o poskupljenu već nije dovoljno loša po tanke novčanike krajnjih korisnika, Zinsner je dodao da će klijentski proizvodi poskupeti više od proizvoda namenjenih data centrima i AI proizvoda. Intel će u tom periodu imati dobru ponudu aktuelnih proizvoda, uz dovoljne količine koje će prema njihovim rečima biti Win-Win kombinacija za izvlačenje iz stanja trenutne krize i gubitaka.

Intel planira predstavljanje Core serije procesora 13. generacije pod imenom Raptor Lake u četvrtom tromesečju ove godine pa sve do prvog kvartala sledeće godine, uz sveobuhvatno unapređenje karakteristika desktop i mobilne platforme. Kada ovi procesori budu zvanično predstavljeni tržištu, potrošači će osetiti na svojoj koži povećanje cena CPU-a koja će biti proporcionalno skuplja u odnosu na iste i slične proizvode prethodne generacije. Prema informacijama koje prenosi expreview, Intelovo povećanje cena ovog puta iznosiće oko 10% do 20%!

Windows 10 takođe dobio 22H2 ažuriranje

GeForce RTX 4080 razvaljuje – duplo je brži od RTX 3080 prethodnika

10604
10605
10606
10607
10608
10609