Greška

Došlo je do greške.

Intel je ozvaničio svoju CPU arhitekturu 12. generacije - Alder Lake

20.08.2021 15:43 | 0 Hardver
Intel je ozvaničio svoju CPU arhitekturu 12. generacije - Alder Lake


Intel je zvanično predstavio Alder Lake - svoju najnoviju CPU arhitekturu. Procesor 12. generacije implementira hibridni SoC (system-on-a-chip) dizajn, a kombinuje Efficiency Cores i Performance Cores u jednom čipu.

Sa ovom nadogradnjom, Intel obećava najbolje od oba sveta - visoke performasne uz Performance jezgra i efikasniju potrošnju uz Efficiency jezgra. Alder Lake i dalje koristi 10nm proces, koji kompanija sada naziva Intel 7.

Intel je uporedio nova Efficiency jezgra sa starijim 14nm Skylake jezgrima, a kompanija obećava poboljšanje performansi od 48% u single-thread zadacima pri upotrebi iste količine energije, kao i povećanje od 80 odsto u multi-thread zadacima uz manje trošenje.

Kada su u pitanju Performance jezgra, Intel ih je uporedio sa Cypress Core arhitekturom 11. generacije, a kompanija obećava prosečno poboljšanje od 19 procenata u odnosu na prethodnu generaciju.

Za prebacivanje između ove dve različite vrste jezgara će služiti Intelovo novo hardverski zasnovano rešenje - Thread Director. Thread Director će analizirati veliki broj različitih zadataka kako bi operativnom sistemu pomogao da ih dodeli Performance Core ili Efficiency Core. Intel tvrdi da će tehnologija najbolje raditi uz Windows 11.

intel2_135.jpg


Kada je u pitanju broj jezgara/threadova, Intel Alder Lake možed a ima do 16 jezgara (uz osam Performance i osam Efficiency). Svako Performance jezgro dobija po dva threada, dok Efficiency jezgra dobijaju po jedan thread uz maksimalno 24.

Osam Efficiency jezgara će biti standard i na desktopu i na mobilnim uređajima. Desktop verzija dobija pravi dizajn sa osam Performance jezgara, dok mobilna varijanta dobija šest ili dva, u zavisnosti od zahteva potrošnje. TDP će biti u rasponu od 9W za "Ultra mobile" dizajne do 125W za maksimalni izlaz na desktopu.

Tu je i objedinjeni memorijski kontroler, sa podrškom za DDR5 od 4800 MT/s, DDR4-3200, LPDDR5-5200 i LPDDR4X-4266. Desktop verzija dobija 20 PCI linija, a do 16 njih će biti PCIe 5.0.

Intel Alder Lake procesori će se na tržištu naći od jeseni, a kompanija će konkretan datum objave i više drugih detalja objaviti u narednim mesecima.

Izvor: Overclock3d

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Vivo Y21 predstavljen sa MediaTek Helio P35 čipom

LG QNED Mini LED modeli zvanično dostupni i u Srbiji

10203
10205
10206
10207
10208
10209