Greška

Došlo je do greške.

Intel ispravlja problem sa Management Engine softverom

22.11.2017 14:00 | 0 Software/Web
Intel ispravlja problem sa Management Engine softverom
 
Već neko vreme firme koje se bave sigurnosnim aspektima rada na računaru upozoravaju na problem sa Intel Management Engine (ME) upravljačkim softverom, tražeći način kako da ga u potpunosti isključe. Problem je u tome što zatvoreni model upravljačkog softvera kome većina ljudi ne može da pristupi, osim NSA, daje uvid o tome šta zapravo radite na računaru, što sa druge strane otvara mogućnosti zloupotrebe od strane sofisticiranih hakera.
 
Ovaj problem je potencijalno veliki sigurnosni propust zbog koga je reagovao čak i Google tražeći rešenje kako da ga u poptunosti isključi na svojim serverima. Poslednje informacije govore da su istraživači ovog problema u kompaniji "Positive Technologies" uspeli u potpunosti da preuzmu kontrolu nad ME upravljačkim softverom računara i to korišćenjem USB veze. 
 
Intel je reagovao saopštenjem da je završio sigurnosnu ispravku za ME Upravljački softver kao i za   Server Platform Services (SPS) i Intel Trusted Execution Engine (TXE). Uočeni su brojni sigurnosni propusti kojim su pogođeni procesori od 6. generacije Intel Core modela na bazi Skylake jezgra i noviji (7. i 8. generacija), pojedini Xeon modeli, Atom, Apollo Lake kao i Celeron N i J serije sa ME 11 verzijom softvera. 
 
U međuvremenu Intel je napravio alat za detekciju dotičnog problema ukoliko vaš računar "pati" od opisanog sigurnosnog nedostatka. Što se tiče same "zakrpe" kao trajnog rešenja, moraćete da je potražite kod proizvođača vašeg računara ili matične ploče u vidu novije verzije BIOS-a.  

Komentari

0 Dodaj komentar

Apple priznaje da su studenti radili ilegalno prekovremene sate

Novi Windows interfejs za pretraživanje neverovatno podseća na macOS

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509