Intel i Micron najavljuju revolucionarnu memorijsku tehnologiju

Kompanije Intel i Micron su predstavile 3D XPoint tehnologiju, neizbrisivu memoriju koja ima potencijal da unapredi bilo koji uređaj, aplikaciju ili servis

Kompanije Intel i Micron su predstavile 3D XPoint tehnologiju, neizbrisivu memoriju koja ima potencijal da unapredi bilo koji uređaj, aplikaciju ili servis čiji rad zavisi od brzog pristupa ogromnom broju podataka. Trenutno u proizvodnji, tehnologija 3D XPoint predstavlja veliki proboj u oblasti memorijske tehnologije i prvu novu kategoriju memorije s obzirom na to da je tehnologija NAND Flash uvedena 1989. 
Eksplozija povezanih uređaja i digitalnih servisa stvara ogromnu količinu novih podataka. Kako bi ti podaci bili korišćeni, moraju biti skladišteni i analizirani veoma brzo, stvarajući tako izazove provajderima koji moraju da usaglase troškove i snagu, kao i da budu kompromisni prilikom dizajniranja rešenja za memoriju i skladištenje. Tehnologija 3D XPoint kombinuje performanse, gustinu, snagu, neizbrisivost i smanjene troškove u poređenju sa svim dostupnim memorijama na tržištu danas. Ova tehnologija je skoro 1.000 puta brža i skoro 1.000 puta izdržljivija od tehnologije NAND , i 10 puta je gušća od standardne memorije.
Intel Skylake čipovi donose do 50 odsto bolju grafiku
Kako se digitalni svet razvija – od 4,4 zetabajta digitalnih podataka nastalih 2013. godine do 44 zetabajta koja su očekivana do 2020  – tehnologija 3D XPoint može da pretvori ovu neverovatnu količinu podataka u vredne informacije u jednoj nanosekundi. Na primer, trgovci na malo mogu da koriste tehnologiju 3D XPoint™ kako bi brže identifikovali šablone u prevarama pri finansijskim transakcijama; istraživači zdravstvene zaštite bi mogli da pristupe i obrade veće količine podataka u realnom vremenu, rešavajući komplikovane zadatke kao što su genetska analiza i praćenje bolesti mnogo brže.
Tehnologija 3D XPoint bi mogla, takođe, da obogati PC doživljaj, dozvoljavajući potrošačima da uživaju u bržoj interakciji na društvenim mrežama i boljem doživljaju prilikom igranja video igara. Neizbrisivost, koja karakteriše ovu tehnologiju, takođe predstavlja veliko unapređenje i u uslovima sporog skladištenja, s obzirom na to da se podaci ne brišu kada se uređaj isključi.
Novi recept, struktura za revolucionarnu memorijsku tehnologiju
Nakon više od decenije istraživanja i razvoja, stvorena je tehnologija 3D XPoint, kako bi zadovoljila potrebu za neizbrisivim skladištenjem i memorijom sa visokim performansama, velikom izdržljivošću i velikim kapacitetom po pristupačnoj ceni. Ona značajno smanjuje periode čekanja, dozvoljavajući da mnogo više podataka bude smešteno bliže procesoru i da budu postignute brzine koje su pre bile nemoguće.
Inovativna, krstasta struktura bez poluprovodnika stvara trodimenzionalnu tablu gde se ćelije memorije nalaze na preseku linija reči i bitova, kako bi se svaka ćelija posebno aktivirala. Rezultat je da podaci mogu biti zapisani i pročitani u malim veličinama, što doprinosi bržem i uspešnijem procesu čitanja, odnosno zapisivanja.
Više detalja o tehnologiji 3D XPoint:
– Struktura krstastih zraka – vertikalni provodnik povezuje 128 milijardi gusto poređanih ćelija memorije. Svaka ćelija memorije skladišti po jedan bit podataka. Ova kompaktna struktura omogućuje visoku performansu i veliku zgusnutost bitova.
– Naslaganost – kao dodatak zbijenoj strukturi krstastih zraka, ćelije memorije su naslagane u više slojeva. Početna tehnologija skladišti 128 Gb po kockici u dva memorijsla sloja. Buduće generacije ove tehnologije mogu da uvećaju broj memorijskih slojeva, kao dodatak tradicionalnom skaliranju vrhova, kako bi dalje usavršile kapacitete sistema.
– Selektor – pristupanje ćelijama memorije i zapisivanje ili čitanje se obavlja slanjem struje selektorima, koja varira po jačini. Ovo eliminiše potrebu za poluprovodnicima, uvećavava kapacitet dok istovremeno smanjuje troškove.
– Ćelija koja brzo menja stanje – svojom malom veličinom, selektorom koji se brzo menja, krstastim zrakom koji ne kasni i algoritmom koji brzo zapisuje, ćelija je sposobna da menja stanja brže od bilo koje postojeće neizbrisive memorije današnjice.
Izvor: Intel
Sve informacije vezane za Intel, možete pogledati na Intel stranici na Benchmark sajtu
 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi