Greška

Došlo je do greške.

Intel i AMD dobijaju CPU konkurenciju – Megacore KX7000

19.11.2019 16:40 | 2 Hardver
Intel i AMD dobijaju CPU konkurenciju – Megacore KX7000

 

X86 arhitektura je Intelova intelektualna svojina, pravo na koje polaže i na kome je stekao svetsku reputaciju vodećeg proizvođača centralnih procesora. Licencu i pravo na korišćenje x86 instrukcijskog seta, nije ni malo lako dobiti niti kupiti jer time praktično dobijate direktan pristup najvećem tržištu desktop računara na bazi Windows OS paltforme i odgovarajućih aplikacija. Na taj način su vodeće američke kompanije kontrolisale ovaj deo IT tržišta.

Ipak, Shanghai Zhaoxin je uspeo da se domogne prava za korišćenje x86 arhitekture tako što je sa kompanijom VIA ušao u “joint venture” partnerstvo i mogućnost da najrasprostranjeniju procesorsku arhitekturu, implementira u svoju dosadašnju seriju procesora. Postojeći modeli ovog kineskog proizvođača poput KX5000 ne mogu pokretati Windows jer nisu x86 kompatibilni. Nedavno lanisrani KX6000 procesor raspolaže sa 8 jezgara i radnom frekvenicjom na 3 GHz. Predstavnici kineske kompanije tvrde da su mu performanse na  nivou 7. Generacije Intel Core i5-7400 modela.

Shanghai Zhaoxin je dobio novi podsticaj pravom da koristi x86 set instrukcija. Već se spominje Megacore KX-7000 model koji će biti prema tvrdnjama proizvođača, baziran na potpuno drugačijoj arhitekturi nego dosadašnji modeli. Koristiće 7nm tranzistore i dobiće podršku za DDR5 memoriju. PCIe magistrala će biti unapređena na v4.0 specifikacije, a što u praksi znači dvostruko veću propusnu moć procesora u direktnoj komunikaciji sa grafičkom kartom i čipsetom. Cilj je da se u pogledu performansi izjednače sa poslednjom generacijom AMD Ryzen procesora – prilično ambiciozno!

Međutim, prvi pokušaji i test verzije ne pokazuju takvo stanje stvari jer su još uvek u ranoj fazi razvoja, pa je i zaostatak za vodećim AMD Ryzen i Intel Core modelima dosta veliki. Nije baš tako lako implementirati x86 arhitekturu na postojeće rešenje i preko noći sustići konkurenciju. Ovaj kineski proizvođač ima još uvek dug put do momenta kada će postati ozbiljna alternativa vodećim proizvođačima na ovom delu tržišta, ako to uopšte i postane u slučaju da se ispreči neka administrativna zabrana na korišćenje tehnologije itd.

 

Pogledajte još: Nestašica Intel procesora proizvođače sve više okreće ka AMD-u

Uglavnom rani prototip Megacore KX7000 modela radi na frekvenciji od svega 2 GHz i rezultat koji postiže u Geekbench-u iznosi 489 poena, dok u multicore testu njegovih 8 jezgara beleže 3264 poena. U poređenju sa Intel Core i7 9700K i Ryzen 7 3700X procesorima, kineski model vidno zaostaje obzirom da Intelov model u singlecore testu postiže 1316 poena, dok Ryzen 7 3700X beleži 1266 poena. Razlika je više nego uočljiva, ali treba imati u vidu jaz koji sa sobom nosi niža radna frekvencija. Ukoliko bi spustili radnu frekvenciju Intel i AMD modela to bi značilo da KX-7000 dostiže 80-90% performansi konkurencije. Stoga ono obećanje sa početka teksta o dostizanju aktuelnih rivala, možda i nije neostvarivo.

Inače, Zhaoxin je izuzetno zadovoljan postignutim i prepun je samopouzdanja, obzirom da u potpunosti koristi rešenja i tehnologiju čiji je 100% vlasnik (IP). To se odnosi kako na CPU, tako i na čipset odnosno ugrađeni GPU. Najavili su intezivni dalji razvoj na polju CPU tehnologije visokih performansi u cilju daljeg smanjenja tehnološkog zaostatka i dostizanje performansi postojećih Intel i AMD proizvoda.

Izvor: Zhaoxin

 


Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Orchard Novi član postova: 1436
nadao sam se rusi prvo ali daj sta das.

Kako će izgledati Playstation 5 kontroler?

Da li će prelazak na 7nm dovesti do poskupljenja Nvidia RTX3000 modela

10203
10205
10206
10207
10208
10209