Greška

Došlo je do greške.

Intel najavio povećanje cene procesora od 20 odsto

16.07.2022 17:24 | 0 Biznis IT
Intel najavio povećanje cene procesora od 20 odsto

Taman smo se ponadali, kad evo ponovo jedne loše vesti za sve ljubitelje PC platforme. Sunovrat tržišta kriptovaluta doneo je sniženje cene grafičkih karti, ali prema informacijama na portalu TheVerge, Intel je rešio da kupce razočara najavljenim povećanjem cena od čak 20% za određene modele procesora. 

Porast cena

Prema trenutno dostupnim informacijama, kompanija Intel sprema se da podigne cene svojih procesorskih rešenja, ali i drugih čipova u daljem toku godine. Pored procesora, porast cena očekuje se i za Wi-Fi čipove. Sve ovo usloviće povećanje cena kako prenosivih tako i personalnih računara tokom prazničnog perioda tekuće godine.

Kako navodi Nikkei, cene još uvek nisu finalizovane, ali pominje se kako bi neki čipovi mogli da postanu do 20% skuplji i da je Intel već počeo da obaveštava svoje mušterije. Iako ne baš najbolja vest, ovakav razvoj događaja nije iznenađenje imajući u vidu činjenicu da je kompanija Intel već početkom godine upozoravala kako će cene čipova porasti zbog povećanja cena materijala, transporta i rada.

ryantpAyLp9Ro50unsplash.jpg

Nestabilno tržište personalnih računara

Ovaj porast cena događa se paralelno sa smanjenim interesovanjem za personalne računare i u trenutku kad rastuća inflacija utiče na cene PC-a. Prema trenutnim podacima, broj isporuka računara tokom prvog kvartala tekuće godine opao je za čitavih 13%, što predstavlja najveći pad u poslednjih devet godina.

Koji su razlozi za osetni pad tržišta personalnih računara? COVID-19, naravno, kao i trenutni rat u Ukrajini koji je doveo do toga da se većina velikih brendova povuče sa ruskog tržišta jer izvoz u Rusiju čini između pet do deset procenata ukupne svetske proizvodnje komponenti za personalne računare.

Kada će najzad svemu kraj?

Dobra vest jeste da u ovom trenutku još uvek ne postoje informacije o tome hoće li i ostali proizvođači da isprate trend kompanije Intel i da povise svoje cene. Velike tehnološke kompanije kao što su AMD, Nvidia, Marvell, Realtek, Silicon Motion, Phison i mnogi drugi se još uvek nisu oglasili. Nadamo se da i neće, ali na žalost svet megakorporacija tako ne funkcioniše.

Ne bismo se iznenadili ukoliko bi i ostali proizvođači čipova povećali cene sledeće godine. Što se tiče kraja situacije? Iskreno, kada smo videli cene grafičkih karti i sami smo pomislili da se svetlo na kraju tunela najzad nazire. Međutim, sada nismo više tako sigurni, a cene imaju lošu naviku da, kada jednom planski porastu, da se nakon toga teško vraćaju na pređašnje stanje.

Tony Hawk gradi najveći skejt park na svetu (ali u metaverzumu)

Samsung M8 Smart - pametni monitor (video)

10604
10605
10606
10607
10608
10609