Greška

Došlo je do greške.

Integrisana grafika na Ryzen 7000 procesorima neće biti dovoljna za gejming

27.05.2022 13:47 | 0 Hardver
Integrisana grafika na Ryzen 7000 procesorima neće biti dovoljna za gejming

 

Dolazeća serija AMD Ryzen 7000 procesora biće prva koja će imati integrisane RDNA 2 grafičke čipove, ali izgleda da će njihove performanse biti ograničene, bar u poređenju sa APU rešenjima ove kompanije. Dakle, imaćete sliku na ekranu i bez zasebne grafičke karte, ali nećete baš moći da se na njoj kvalitetno igrate.

Prema rečima Roberta Haloka, direktora sektora za tehnički marketing kompanije AMD, “Mi i dalje posmatramo Ryzen 7000 seriju kao CPU-ove, tačnije klasične procesore. Za nas, grafička rešenja prisutna u tim procesorima različita su od onih koje pružamo u našim APU proizvodima, a koji su i više nego sposobni za igranje video igara.”

Čemu onda služi integrisana grafika?

Kako navodi portal DigitalTrends, umesto za video igre, integrisana RDNA 2 grafika namenjena je za enkodiranje i dekodiranje multimedijalnog materijala i rasterećivanje procesora. Pored toga uvek je dobro imati integrisanu grafiku, ako ništa kao dijagnostički alat, za slučaj da nešto ne radi sa vašom primarnom grafikom.

Kompanija AMD najavila je kako će svaki integrisani grafički čip na Ryzen 7000 seriji procesora imati identičan broj jezgara – dva. To je samo trećina jezgara prisutnih u najjeftinijem procesoru sa integrisanom grafikom iz serije 6000, koji je imao šest RDNA 2 jezgara.

Ryzen 7000 linija procesora je prva kompanije AMD unutar koje će svaki procesor imati integrisano grafičko rešenje, što je praksa koju Intel ima tokom nekoliko prethodnih generacija. Halok navodi kako je ovakav potez napravljen zbog komfora korisnika i da se neće praviti dalja segmentacija proizvoda poput one koju Intel ima sa svojom F serijom procesora koji su nešto jeftiniji, ali bez integrisane grafike.

AMDRYZEN7000HERO2.jpg

Tehničke karakteristike

Grafička jezgra na Ryzen 7000 procesorima nalaze se na 6 nanometarskom I/O segmentu ispod dva klastera procesorskih jezgara. Ovo je srce procesora odakle se pristupa ka 24 PCIe 5.0 magistrale na X670 matičnim pločama, a tu je i podrška za 14 USB portova sa maksimalnim brzinama od 20Gbps.

Datum

Ryzen 7000 procesori očekuju se na jesen, a za sada još uvek ne znamo koji će se tačno modeli pojaviti unutar ove nove serije, ali znamo da će zahtevati novo AM5 podnožje. U ovom trenutku znamo da neki od novih procesora nude brzine od malo preko 5.5GHz, što je kompanija AMD demonstrirala unutar video igre Ghostwire Tokyo na Computex sajmu.

3 stvari koje mora da ima svaki telefon od 200 evra

Stiže podrška za copy i paste u Google Drive

10203
10205
10206
10207
10208
10209