Greška

Došlo je do greške.

Instalirajte novi Linux distro na vaš stari Android telefon. Evo kako

12.11.2019 20:30 | 5 Mobile
Instalirajte novi Linux distro na vaš stari Android telefon. Evo kako

 

Linux kernel je osnovni element Androida, ali uprkos tome, Android se ne može nazvati klasičnom Linux distribucijom jer mu nedostaje GNU interfejs koji je tipičan za Linux distro. Android i Linux aplikacije ne mogu se izmeniti zbog različitih sistema i biblioteka za vreme izvršavanja. Ali sada, uz napore nekih sjajnih programera, na svom pametnom telefonu možete pokrenuti legalnu distribuciju Linuxa koja tradicionalno koristi Android. Koraci su jednostavni kao i instalacija prilagođenog ROM-a, a ovo je posebno korisno ako imate stari pametni telefon, koji verovatno neće više dobijati podršku.

Ako želite da na pametnom telefonu doživite nešto drugačije od Androida - tačnije Linux - postoji nekoliko Linux-ovih distribucija zasnovanih na dodiru, poput Ubuntu Touch-a, postmarketOS-a i Maemo Leste. Možete da odete na sajt Can My Phone Run Linux, bazu podataka koju je postavio TukPhones, i upišete ime telefona u traku za pretragu da biste pronašli listu Linux distribuciju koju podržava vaš telefon.

Baš kao i prilikom instaliranja prilagođenog ROM-a, od vas će se tražiti da otključate bootloader Android pametnog telefona ili tableta. UBPorts Installer prilično olakšava pokretanje Ubuntu Touch-a na vašem telefonu, ali drugi distroi, poput postmarketOS-a, možda će tražiti dodatni korak instaliranja kao što je TWRP.

 

Pogledajte još: Microsoftove Android aplikacije su sve popularnije

Morate imati na umu da je veliki deo ovih distroa u fazi razvoja i sve funkcije možda neće biti operativne. Dalje, podrška za uređaje ograničena je u određenoj meri i na listi ćete najverovatnije videti popularne starije uređaje. TukPhones baza podataka koristi indeksere za prikupljanje podataka sa zvaničnih veb lokacija za svaki Linux distro.

Ova baza će uskoro biti upotpunjena podrškom za LuneOS i SHR, proširujući mogućnosti za entuzijaste.

Pa eto, poigrajte se malo, što da ne.

Izvor: XDA-developers

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama  Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Ako prebacujete i čuvate puno podataka, Kingston DC 450R SSD je prava stvar

Stiže Redmi K30 5G telefon

10104
10105
10106
10107
10108
10109