Greška

Došlo je do greške.

Infinix rešava problematiku zagrevanja modernih telefona

25.07.2022 09:13 | 0 Mobile
Infinix rešava problematiku zagrevanja modernih telefona

Ukoliko želite dobre performanse morate odabrati neki od čipsetova kao što su Snapdragon 8 Gen 1 ili 888, a sa njima ide ozbiljno zagrevanje koje nekako treba da se reši. Svi proizvođači imaju neki svoj sistem hlađenja, ali se čini da niko do sada nije uspeo zaista da reši zagrevanje na najjačim čipsetovima.

Problem sa zagrevanjem može da se reši nešto debljim hladnjacima, ali danas svi žele tanke telefone, pa tu dolazimo do „ili jedno ili drugo“ problema. Hladnjak treba da se smesti pored baterije, elektronike i ekrana, kako bi odvodio i disipirao toplotu što dalje od vrućih zona. Dodajte tome i brzo punjenje sa posebnim čipovima za kontrolu napajanja, i eto nekoliko problematičnih mesta koja zahtevaju dobro hlađenje.

Proizvođači se odlučuju za hladnjake na ključnim čipovima, koji odvode toplotu što dalje, dok se kod telefona najviše klase to rešava parnim komorama, sistemom koji proizvođači grafičkih karti koriste godinama unazad. Parna komora je znatno efikasnije rešenje, jer mnogo brže odvodi toplotu od klasičnih hladnjaka, ali u mnogim slučajevima ni to nije dovoljno.

Qualcomm je odlučio da promeni proizvođača za svoje najmoćnije čipove, pa će umesto Samsung fabrika, nove Snapdragon procesore 8 serije proizvoditi TSMC, od koga se očekuje nešto efikasniji rad, odnosno manje zagrevanje.

Kako radi parna komora?

Parne komore su rashladne komponente zatvorenog tipa sa tečnošću unutra. Kada se zagreje, toplotna energija pretvara tečnost u gas (paru) koji putuje od procesora do druge strane parne komore, gde se hladi i ponovo pretvara u tečnost (kondenzacija).

Unique__Cloud__Design.jpg

Kondenzacija oslobađa toplotu dalje od izvora toplote, para se zatim pretvara u tečnost koja će se vratiti nazad do mesta koje je vruće, što je mnogo bolji sistem od čekanja inertnog komada metala da prenese toplotu.

Infinix rešenje

Kompanija Infinix je smislila način da unapredi parnu komoru, a ilustracije pokazuju veliku površinu za odvođenje toplote, sa „3D“ dizajnom koji omogućava povećanje zapremine parne komore, što je ključni preduslov za bolje hlađenje.

Naravno, sve ovo u teoriji zvuči super, ali kada treba da se napravi sistem koji ovako dobro hladi, svi počinju da se češkaju po glavi. Prototip na papiru obećava, ali smo mi uvek pomalo skeptični kada sve to treba da se smesti u malo i tanko kućište. Da bi sve funkcionisalo kako treba potrebno je da proces izrade bude idealan, jer i mali defekti mogu ozbiljno da naruše integritet sistem hlađenja.

Ipak, svaki iskorak na ovom tržištu je dobrodošao, a mi se nadamo da će Infinix rešenje doneti preko potrebnu efikasnost koja pasivno može da ohladi ozbiljnu mašineriju koji imaju Snapdragon i Exynos čipsetovi nove generacije i omogući rad bez termalnog kočenja.

Prototip prvog Apple-1 računara se prodaje na aukciji, očekivana cena je 500.000 dolara

GeForce Now sada podržava 120 fps na svim kompatibilnim Android telefonima

10104
10105
10106
10107
10108
10109