Greška

Došlo je do greške.

Incognito režim na Chrome vam ne obezbeđuje mnogo privatnosti

17.10.2022 10:34 | 0 Software/Web
Incognito režim na Chrome vam ne obezbeđuje mnogo privatnosti

Jedan od sistema kojima možete da zaštitite svoju privatnost kada surfujete bezgraničnim prostranstvima interneta je Incognito režim na Google Chrome, ili ga bar tako Google reklamira. Uprkos tome što je ova funkcija široko rasprostranjena među korisnicima Google Chrome browsera, ona je jedna od omiljenih tema za šalu kod inženjera ove kompanije.

Kako piše Bloomberg, Google inženjeri su još 2018. godine ismevali režim anonimnosti svog browsera, a razlog se naizgled svodi na način na koji ovaj režim loše obavlja svoj posao obezbeđivanja anonimnosti.

Bloomberg se pozivaa na razgovor sa Google inženjerom koji  je navodno izjavio da je kompanija morala da promeni i ikonu špijuna i ime, jer su ostavljali pogrešan utisak kod korisnika. U sredini stvari je problem koji uključuje potrošače koji nemaju dobro razumevanje tehnologije, one koji mogu da vide incognito naziv i ikonicu, i tako poveruju da je njihovo pregledanje daleko zaštićenije i privatnije nego što zapravo jeste. Drugi zaposleni je navodno odgovorio da bi ikona trebalo više da liči na lik Homera Simpsona jer „... tačno prenosi nivo privatnosti“ koji režim anonimnosti pruža.

GuyIncognito.jpg

Izvor: YouTube

Kada koristite Chrome Incognito režim, sprečavate pregledač da sačuva vašu istoriju pregledanja i druge privatne podatke, ali sprečavate i Chrome da snimi vašu sesiju pregledanja. Drugim rečima, privatnije je nego da koristite Chrome bez uključenog Incognito režima, pa je realni scenario upotrebe kada imate cimere koji vole da njuškaju po vašoj istoriji browsera na zajedničkom računaru.

Incognito režim, međutim, ne radi mnogo više od toga; neće maskirati vašu IP adresu, lokaciju ili druge potencijalno identifikacione podatke. To nije VPN, i umesto toga, njegova primarna svrha je da sakrije vašu aktivnost na malom, potpuno lokalnom nivou. Čak i tada, iako Incognito režim neće pratiti vašu istoriju, on će i dalje voditi evidenciju o svim stranicama koje ste sačuvalii svemu što ste preuzeli.

braydonandersonwOHHNUTvVcunsplash.jpg

Tekstualne komunikacije su se pojavile kao deo tužbe čiji je cilj bio status grupne tužbe protiv kompanije Google, zbog tvrdnji da je kompanija prikupljala podatke korisnika čak i kada su koristili anonimni režim – i, što je još važnije, da je kompanija navodno obmanula te korisnike da poveruju u njihovu informacije su bile zaštićene. Sa svoje strane, portparol kompanije Google je u izjavi za Bloomberg rekao da je u pogledu anonimnog načina rada kompanija „jasna o tome kako funkcioniše i šta radi“.

Nova Razer ručna konzola za igranje košta koliko i Steam Deck ili PS5

Vaser-vagom protiv GeForce RTX 4090 deformacije

10504
10505
10506
10507
10508
10509