Greška

Došlo je do greške.

Ilon Mask pred sudom: vodio piramidalnu prevaru kako bi promovisao Dogecoin

20.06.2022 14:53 | 0 Biznis IT
Ilon Mask pred sudom: vodio piramidalnu prevaru kako bi promovisao Dogecoin

 

Tužba protiv Ilona Maska je postavljena na 258 milijardi dolara, a njegovo trenutno bogatstvo se procenjuje na malo preko 213 milijardi dolara. U tužbi se kaže da je Mask upravljao klasičnom piramidalnom prevarom kako bi promovisao kriptovalutu Dogecoin, piše SkyNews.

Strmoglavi rast i isti takav pad

Dogecoin (DOGE) je predstavljen 2013. godine i spada u meme kriptovalute, što znači da su napravljene kao šala, a sam naziv je smišljen kao šala na račun Bitcoin kriptovalute. Prošle godine, kada je Dogecoin vrednost skočila u nebesa, svi su čuli za nju, jer je za malo preko 4 meseca njena vrednost porasla za preko 18.000 %, sa 0,004 USD na 0,73 USD.

DOGE_ALL.jpg

Mask je redovno tvitovao o DOGE novčiću tokom ovog perioda, a na dan kada je novčić počeo da pada, opisao je to kao „žurku” u američkoj humorističnoj emisiji Saturday Night Live. Dogecoin je nastavio sa padom vrednosti, i dramatično pao tokom prošle godine.

Klasična prevara

Najbogatiji čovek na svetu pored Tesla i SpaceX, kompanija čiji je izvršni direktor – optužen je da „promoviše Dogecoin da profitira od njegovog trgovanja“. Ilona Maska tuži Amerikanac po imenu Kit Džonson, koji tvrdi da mu je „prevaren“ kao rezultat podrške Maska.

Džonsonovi advokati tvrde da ova kriptovaluta „uopšte nema vrednost“ – a sudski podnesci sadrže citate milijardera Bila Gejtsa i Vorena Bafeta, koji su obojica doveli u pitanje vrednost takve digitalne imovine. Ovaj tužilac želi da zastupa one koji su izgubili novac preko ove kriptovalute od 2019. godine.

Ozbiljna odšteta

Pored svojih zahteva za odštetu od 258 milijardi dolara, on takođe želi da se Masku, kompanijama Tesla i SpaceX zabrani da promovišu DOGE. Početkom ove godine, kompanija Tesla je objavila da prihvata Dogecoin kao način plaćanja za robu - ali ne i svoje električne automobile.

Elon Musk je trenutno zauzet u procesu preuzimanja Twitter mreže, ali ne sumnjamo da ćemo uskoro čudi vrckaste komentare na ovu tužbu.

Telegram predstavio svoju Premium verziju, besplatno korišćenje puno reklama i ograničenja

Termin „Bitcoin dead“ postavlja nove rekorde na Google pretragama, ali šta se zapravo dešava sa kriptovalutama?

10604
10605
10606
10607
10608
10609