Identitet Ubera na ispitivanju u Evropi

U centru slučaja je pitanje koje već dugo muči regulatore: da li Uber treba tretirati kao tehnološku kompaniju ili kao kompaniju koja obavlja usluge u oblasi transporta

Nakon više godina protesta, zabrana i regulatornih glavobolja, Uber će konačno imati svoj dan pred evropskim sudom. Evropski sud pravde upravo održava saslušanje u slučaju koji bi mogao odrediti budućnost Ubera u Evropi. U centru slučaja koji je pred sud izvela taksi asocijacija Španije je pitanje koje već dugo muči regulatore: da li Uber treba tretirati kao tehnološku kompaniju ili kao kompaniju koja obavlja usluge u oblasi transporta.
Ukoliko sud bude na strani Ubera, startup kompanija će mnogo lakše početi poslovanje u Evropi i nuditi neke servise kao što je UberPop, koji povezuje korisnike sa amaterskim vozačima i koji je već zabranjen u nekim evropskim zemljama. Ukoliko sud odluči da bi Uber trebalo tretirati kao transportnu kompaniju, njeno delovanje će podleći pod znatno strožije zakone.
Ovaj slučaj predstavlja ključnu tačku petogodišnjeg sporenja Ubera i evropskih taksi udruženja, koje tvrde da startup kompanija podriva njihov posao i da bi trebalo da dođe pod iste zakonske odredbe kao i druge transportne kompanije. Odluka suda bi mogla da ima uticaja i na neke druge kompanije poput Airbnb, koji se takođe suočava sa regulatornim problemima širom Evrope.
Uber investira 500 miliona dolara u projekata mapiranja
Izvor: TheVerge

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi