Greška

Došlo je do greške.

IBM ima 2-nm procesor

07.05.2021 15:15 | 0 Hardver
IBM ima 2-nm procesor
 
Decenijama unazad, dolaskom novih generacija centralnih procesora za PC računare, oni su postajali sve brži i efikasniji po pitanju utroška energije. Njihov osnovni deo – tranzistor je postao sve manji i manji. Međutim, tokom vremena tempo razvoja novih i sve naprednijh procesora je usporio. 
 
IBM se pak ne predaje i tokom jučerašnjeg dana je izdao zvanično saopštenje u kome tvrdi da je uspeo da proizvode “silicijumski kolač” uz pomoć 2-nm tehnologije izrade tranzistora. Nova tehnologija omogućuje izradu čipova koji su 45% brži od trenutno aktuelne 7-nm generacije centralnih procesora koji se koriste u telefonima i laptop računarima. Pri tome su čak 75% efikasniji u pogledu potrošnje električne energije. Trebaće nekoliko godina da nova generacija procesora ugleda svetlost dana na tržištu.
 
Jedan od glavnih IBM partnera u proizvoidnji čipova je korejska kompanija Samsung, dok je razvoj novih tehnologija smešten i dalje u razvojnom centru Albany, NY, SAD.
 
2-nm procesori su manji i brži od trenutno najbržih 5-nm čipova koje možete pronaći u najboljim Apple iPhone 12 modelima mobilnih telefona. Time što su u IBM-u uspeli da naprave veoma male i tanke tranzistore, omogućili su im da rade brže i troše manje energije, ali isto tako pojavili su se uobičajeni problemi sa tzv efektom “curenja elektrona” prilikom promene stanja tranzistora. IBM je dotični problem uspeo da reši ubacivanjem nestvarno tankog sloja izolatora od nekoliko nanometara, između tranzistora.
 
IBM_2nm_CPU1.jpg
 
Na kraju krajeva čitava priča u vezi računara se svodi na tranzistore i sve ostalo što zavisi od toga da li su tranzistori bolji ili ne. Niko vam više ne garantuje hoće li biti sledeće generacije još boljih trnzistora, obzirom da se došlo do granice fizičke upotrebljivosti materijala od kojih se prave. Zbog toga je zaista velika stvar, svaki put kada neko od proizvođača izađe u javnost sa novom i još boljom generacijom  procesora" – izjavio je direktor IBM razvojnog odeljenja.” 
 
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Nakon 9 godina, Activision dobio tužbu oko patenata za 3D multiplayer igre

Sertifikovan Xiaomi Mi Pad 5 sa 8720mAh baterijom i verovatno Snapdragon 870

10203
10205
10206
10207
10208
10209