Greška

Došlo je do greške.

I Meta odustaje od kriptovaluta, gasi svoj novčanik

06.07.2022 09:10 | 0 Biznis IT
I Meta odustaje od kriptovaluta, gasi svoj novčanik

Kompanija Meta započela je testiranje svog novčanika namenjenog čuvanju novca u kriptovalutama oktobra prošle godine. Projekat imena Novi dostupan je u Sjedinjenim Američkim Državama i Gvatemali, ali se čini kako korisnici ipak nisu oduševljeni funkcionalnostima koje ovaj novčanim donosi pa će Meta ugasiti ovaj pilot projekat prvog septembra tekuće godine, piše Bloomberg.

Čemu uopšte služi Novi?

Zamisao iza ovog projekta bila je stvaranje brzog, besplatnog, i bezbednog sistema za čuvanje i obavljanje transakcija sa kriptovalutom Diem (nekada pod imenom Libra), koja ima podršku kompanije Meta.

Međutim, nakon problema sa regulatornim telima, plan je morao da se promeni pa je Meta bila primorana na partnerstvo sa Coinbase i korišćenje novčanika Novi uz Paxos (USDP) “stablecoin” (kriptovalute čija je vrednost vezana za stvarnu valutu).

Iako je Meta od starta tvrdila kako planira da omogući i podršku za kriptovalutu Diem unutar Novi novčanika, dalji problemi sa sukobom interesa onemogućili su takav razvoj događaja, problemi su se nastavili, pa smo sada došli do situacije gde Novi prestaje da postoji. Ali o kakvim se problemima radi?

diem.jpg

Problemi sa Senatom

Nedugo nakon predstavljanja ovog novčanika za kriptovalute, članovi Senata Sjedinjenih Američkih Država izneli su zahtev da Novi prestane sa radom jer “Meta ne bi smela da ima bilo kakve veze sa kriptovalutama”. Mesec dana nakon toga, Dejvid Markus, direktor projekata vezanih za kriptovalute naputstio je kompaniju, dok je početkom godine i Diem rasprodao svu svoju imovinu za oko 200 miliona dolara.

Kraj za Novi

Svi ovi događaji doveli su do odluke kompanije Meta da Novi prestane sa radom 1. septembra tekuče godine. Savet svim korisnicima ovog novčanika jeste da povuku svoje kriptovalute što je pre moguće, dok od 21. jula više niko neće moći da dodaje novac u ovaj novčanik. Pored toga, Meta kaže da će “pokušati da izvrši transfer novca” ukoliko neko od korisnika ne povuče svoje kriptovalute iz Novi nakon septembra. Dakle, bez garancija.

Naravno, ovo nije kraj za Meta i digitalnu imovinu. Trenutno postoje dva NFT projekta na društvenim mrežama Instagram i Facebook, dok se radi i na razvoju “Zuck Buck”, digitalne valute koja nije bazirana na “blockchain” tehnologiji. Pored toga, svi znamo planove vezane za metaverzum. Videćemo šta će od svega toga uspeti.

Znate li zbog čega Apple logo ima jabuku kojoj je neko odgrizao parče?

Tesla automobili konačno spremni za srpske puteve, dobili opciju detekcije rupa

10604
10605
10606
10607
10608
10609