Greška

Došlo je do greške.

Huaweijeva američka zabrana će biti ukinuta, kompaniji ponovo dozvoljeno da kupuje proizvode od firmi iz SAD

30.06.2019 10:59 | 0 Biznis IT
Huaweijeva američka zabrana će biti ukinuta, kompaniji ponovo dozvoljeno da kupuje proizvode od firmi iz SAD


Prošlog meseca, Huawei je stavljen na crnu listu Ministarstva trgovine SAD, čime je efektivno zabranjeno kineskom gigantu da kupuje bilo kakav materijal od dobavljača iz SAD bez odobrenja vlasti. Huawei je izgubio podršku za Google servise na svojim proizvodima, a najavio je i da bi mogao izgubiti prihode u vrednosti do 30 milijardi dolara zbog zabrane - sve u svemu, poslednja dva meseca su bila veoma teška za kompaniju. Ipak, izgleda da kompaniji predstoji mnogo bolji period.

Tokom G20 samita, koji se održava u Japanu, predsednik SAD Donald Trump i kineski premijer Xi Jinping su se dogovorili da obnove pregovore o trgovini između dve zemlje. Trump je i posebno naglasio da će američkim kompanijama sada biti dozvoljeno da prodaju svoje proizvode Huaweiju.

 

Pogledajte još: FedEx tuži vladu SAD zbog Huawei zabrane


Iako su kompanije, kao što su Microsoft i Intel, već najavile da će nastaviti da podržavaju softver na Huawei uređajima i dalje je postojalo dosta nepoznanica kada je u pitanju hardver. Sada bi, prema svemu sudeći, neki od ovih problema mogli biti izbegnuti. Ne samo što je Trump priznao da neke američke kompanije "nisu bile najsrećnije zbog toga što svoje proizvode i usluge nisu mogle da prodaju Huaweiju", on je istakao i da je ogromna količina proizvoda prethodno prodata kineksoj kompaniji od stranje američkih firni, i da će "one nastaviti da prodaju te proizvode".

Ostaje da se vidi kako će Huawei reagovati na razvoj situacije koji bude usledio nakon ovih izjava predsednika SAD. Za sada, kompanija i dalje ostaje na listi zabrane, mada bi uklanjanje sa iste liste moglo uslediti u skorije vreme (razgovor o ovome će biti održan 2. jula). Ovo je svakako dobra stvar za Huawei ali i korisnike proizvoda ove kompanije, nakon što su načinjeni prvi koraci kako bi se ukinula zabrana koja je nametnuta kineskom gigantu.

Izvor: CNN


 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Objavljene cene Nvidia RTX SUPER linije grafičkih karti

Gigabyte sprema čak 69 različitih GeForce RTX SUPER grafičkih karti

10604
10605
10606
10607
10608
10609