Greška

Došlo je do greške.

Huawei traži od Velike Britanije da ukine zabranu nakon promene američke administracije

16.11.2020 16:49 | 0 Biznis IT
Huawei traži od Velike Britanije da ukine zabranu nakon promene američke administracije

 

Izvršni direktor kompanije Huawei predložio je da Velika Britanija povuče kontroverznu zabranu kineskoj kompaniji nakon američkih izbora. Guardian citira potpredsednika kompanije Victora Zhanga, koji poziva političare u Velikoj Britaniji da dozvole Huaweiju da učestvuje u trci za 5G i poništi zabranu učešća. Zhang veruje da je odluka o zabrani Huaweija "motivisana američkom percepcijom Huaweija, a ne britanskom", koja nije bila "motivisana bezbednošću, već trgovinskim ratom između SAD-a i Kine".

U julu je Velika Britanija u osnovi zabranila upotrebu Huaweijeve opreme u mobilnim mrežama, čineći kupovine ilegalnim od 31. decembra 2020. Britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost rekao je, međutim, da nije video nikakve „konkretne dokaze“ zlonamernog koda ili neki backdoor, iako je kompaniju uvek smatrao neprijateljskom. U oktobru je Odbor za odbranu Velike Britanije zatražio da se potpuna zabrana infrastrukture Huaweiju produži do 2025. godine, uprkos nedostatku dokaza koja kompaniju vezuje za špijunažu.

 

Pogledajte još: Qualcomm je dobio dozvolu vlade SAD da prodaje 4G čipove Huaweiju

 

Amerika svakako traži od Velike Britanije da ne žuri, a visoki zvaničnici ubrzo dolaze preko okeana kako bi izneli svoje argumente. Kada je Velika Britanija prestala sa direktnom zabranom kompanije na kratko ranije ove godine, državni sekretar Mike Pompeo pozvao je na „preispitivanje“. Nekoliko meseci kasnije, zemlja se odlučila na službenu zabranu i rekla telefonskim mrežama da počnu da uklanjaju Huawei opremu.

Odlazeća US administracija naložila je da se i TikTok aplikacija delimično otkupi od kineskog vlasnika ili da joj se zabrani rad. Ali kako se bližio krajnji rok za to, 12. novembar, zvaničnici su se nisu oglašavali sve dok Ministarstvo trgovine nije produžilo rok do kraja meseca. Možda će, dok se prioriteti administracije usmeravaju ka tranziciji, pitanja oko TikTok-a i Huawei-a biti ostavljena da ih neko drugi reši.

Zhang je dodao da će uklanjanje Huaweija ometati rast Velike Britanije u trenutku kada se istovremeno suočava sa krizom oko COVID-19 i Brexitom. Zabrana će, kako kaže, „proširiti digitalnu podelu sever-jug“, i nada se da će vlada „pronaći način da situaciju prevaziđe“.

Izvor: Engadget

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Otpakivanje: AMD Radeon RX 6800 XT grafička karta

iPhone 12 mini - mali telefon, male i komponente

10604
10605
10606
10607
10608
10609