Greška

Došlo je do greške.

Huawei planira da na duge staze primeni strategiju koju koristi Apple

17.08.2020 20:50 | 0 Biznis IT
Huawei planira da na duge staze primeni strategiju koju koristi Apple


Do prošle godine, Huawei se takmičio sa Samsungom za Google Android korisnike širom sveta. Ali sankcije koje su nametnule SAD odvojile su kineskog giganta od Google-a. Sada, gledajući globalno tržište, Huawei želi da izgradi treći put, alternativu i za iOS i za Android. Ali idući ovom stazom, kompanija je mnogo bliža Apple-ovom modelu nego Google-ovom. Huawei planira da prestigne Google tako što će Android korisnike prebaciti na sopstveni operativni sistem, i na tak način postane kao Apple.

"Mi smo jedna od samo dve kompanije koje poseduju hardverska i softverska rešenja za sopstveni ekosistem. Jedino Huawei i Apple mogu da ostvare ovo - i to je naša dugoročna strategija", istakao je Anson Zhang - šef Huawei poslovanja u Velikoj Britaniji.

On ističe da Huawei ima prednost u tome što kompanijin ekosistem nije potekao ni iz čega. Huawei u svom ekosistemu ima preko 600 miliona krajnjih korisnika na globalnom nivou. Kompanija ima i velika ulaganja u istraživanje i razvoj - više od deset procenata  prihoda je ostišlo u ovaj segment tokom poslednjih 10 godina.

 

Povezana vest: Isticanje Huaweijeve licence bi moglo uticati na softversku podršku za starije Huawei Android uređaje


Zhong potencira da je ovo plan za narednih pet do desrt godina i da nije u pitanju kratkoročno rešenje. Takođe, ističe se da se ovde ne radi o želji da se pobedi Google ili da se kopira Apple, niti će kompanijin ekosistem služiti za kontrolisanje svega. Ali kako bi se obezbedilo korisničko iskustvo preko Huawei uređaja, potreban je zaseban ekosistem, a ne kontrola lanca snabdevanja. Huawei ne želi zatvoren ekosistem, i svaki dobavljač i proizvođač će moći da pristupi HMS-u (Huawei Mobile Services).

Takođe, Huawei ističe da ne mora da znači da će kompanija na kraju koristiti HMS, ali u trenutnom stanju tržišta potreban je fokus na HMS. Originalna ideja je bila da se nastavi saradnja sa Google-om, ali se u sve umešala politika. U budućnosti, možda HMS može da radi uz GMS (Google Mobile Services), prema rečima Huaweijevog zvaničnika.

"Postoje samo dva velika igrača sa ekosistemima - Apple i Google. Neće biti problem ukoliko se pojavi i treći. U industriji, postojanje tri glavna igrača predstavlja razumno stanje na tržištu", ističe Zhang.

Izvor: Forbes

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Lenovo je ostvario odlične rezultate i znatan rast, prevazilazeći izazovno globalno okruženje

MediaTek predstavio Dimensity 800U čip sa 5G+5G Dual Sim Dual Standby tehnologijom

10604
10605
10606
10607
10608
10609