Greška

Došlo je do greške.

Huawei zvanično najavio Harmony OS kao svoju potencijalnu zamenu za Android

09.08.2019 11:30 | 2 Software/Web
Huawei zvanično najavio Harmony OS kao svoju potencijalnu zamenu za Android


Nakon godina razvoja i meseci glasina, Huawei je danas zvanično predstavio sopstveni operativni sistem, pod nazivom Harmony OS, tokom svoje godišnje konferencije za developere u Kini.

Nova platforma, za koju se ranije sugerisalo da nosi naziv Hongmeng OS, predstavlja "prvi distribuirani OS, zasnovan na mikrokernelu, za sve scenarije", prema navodima Richarda Yua - CEO-a kompanije Huawei. Harmony OS se može koristiti na širokom spektru uređaja, uključujući pametne zvučnike, računare, pametne satove, bežične slušalice i naravno telefone i tablete.

Kako bi ovo bilo omogućeno, Huawei je osigurao da operativni sistem može da radi sa veličinama RAM-a koje se protežu od nekoliko kilobajta do nekoliko stotina gigabajta.

HuaweiHarmonyOS2.jpg


Harmony OS će podržavati i širok spektar prilagođenih aplikacija. Takođe, HTML5, Linux i čak Android aplikacije će moći da se pokreću na operativnom sistemu u budućnosti. U ovom trenutku, ostaje da se vidi da li će platforma imati pristup Google servisima. Huawei će developerima omogućiti i pristup ARK Compileru, koji će omogućiti kompajliranje kodova za različite jezike, poput C/C++, Java i Kotlin.

CEO kompanije Huawei je istakao i potvrdio kompanijinu posvećenost Google-ovoj platformi i želju da se ona koristi internacionalno. Međutim, ukoliko Huaweiju ne bude dozvoljeno da koristi Android u budućnosti kineski gigant će preduzeti neophodne mere da se odmah prebaci na Harmony OS.

Očekuje se da će prvi Harmony OS-pokretani uređaj biti Honor Vision TV, koji će od sutra biti dostupan u prodaji u Kini. Takođe, neki izveštaji sugerišu da bi Huawei Mate 30 mogao imati preinstaliran Harmony OS.

Izvor: PhoneArena

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


vladat1 Član postova: 4514
Ovo može da bude i dobro

Lenovo Z6 Pro se iznenada pojavio u Evropi

Snapdragon 865 navodno primećen na Geekbenchu

10504
10505
10506
10507
10508
10509