Greška

Došlo je do greške.

Huawei planira da naplaćuje naknade za 5G patente svojim rivalima

17.03.2021 10:15 | 0 Biznis IT
Huawei planira da naplaćuje naknade za 5G patente svojim rivalima


Huawei planira da velikim proizvođačima telefona, kao što su Apple ili Samsung, naplaćuje naknadu za korišćenje 5G patenata. Kineska kompanija ističe da će naplaćivati razumnih 2,5 dolara po uređaju za licenciranje svoje kolekcije 5G patenata.

Na ovaj način, Huawei želi da povrati deo gubitaka koje je imai nakon odluke administracije SAD da kompaniji zabrani saradnju i poslovanje sa američkim kompanijama i limitira mogućnost prodavanja Huawei proizvoda na tržištru SAD.

Naknada, koju Huawei planira da naplaćuje proizvođačima, je manja od onoga što Nokia i Ericsson trenutno traže za pristup svojim 5G tehnologijama. Takođe, ovo je značajno manje od 7,5 dolara po uređaju, koliko je ranije Qualcomm zahtevao od Apple-a, što je dovelo do toga da dve kompanija završe pred sudom.

Huawei predviđa da bi ova strategija kompaniji trebalo da pomogne da generiše oko 1,3 milijarde dolara dodatnog prihoda za period od 2019. do kraja 2021. godine.

 

Povezana vest: Samsung i dalje predvodi trku po broju 5G patenata


Prema navodima, prognozira se da oko 18,3% Huaweijevih 5G patent familija pripada Standard Essential Patent kategoriji. Kako naziv sugeriše, ovi patenti su kritični za bežične mrežne standarde kao šro su 5G i LTE. U mnogim slučajevima, proizvođači telefona ne mogu da kreiraju telefon koji oma pristup tim mrežama a da prethodno ne licencitaju neke od tih patenata. Zanimljivo je da Huawei ima najveći broj 5G SEP patenata na svetu.

Samsung i Apple će biti Huaweijev najveći izvor prihoda od naknade za patente, bar u kratkoročnom periodu. Dve kompanije su trenutno vodeći proizvođači telefona na svetu, a obe su u prethodnih godinu dana objavili telefone sa fokusom na 5G tehnologije.

Izvor: ArsTechnica

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Pojavio se novi Honor V40 telefon sa poznatim dizajnom

OnePlus Watch specifikacije su se pojavile pred objavu pametnog sata

10604
10605
10606
10607
10608
10609