Greška

Došlo je do greške.

Hard diskovi kreirani sa grafenom mogli bi da uskladišt deset puta više podataka

09.06.2021 15:48 | 0 Hardver
Hard diskovi kreirani sa grafenom mogli bi da uskladišt deset puta više podataka


Kapacitet skladišnog prostora na hard diskovima konstantno se povećava, ali kako se naši mediji povećavaju, biće potrebni HDD-ovi koji mogu da uskladište još veće količine podataka. Naučnici smatraju da bi grafen mogao biti odgovor za ove uređaje.

Prema navodima, istraživači sa Univerziteta u Kembridžu su razvili novi hard disk velike gustine, koji ima ultratanak sloj grafena. Tvrdi se da ovaj HDD može da uskladišti deset puta veću količinu podataka u poređenju sa trenutnim vodećim modelima. Razlog je to što se grafen koristi za zamenu delova na bazi ugljenika, koji se obično koriste na HDD-ovima.

Kako je grafen materijal koji je napravljen od sloja ugljenika debljine jednog atoma, to ovim diskovima omogućava da imaju veću gustinu skladištenja od uobičajene.

Ovo nije prvi put da vidimo da se grafen koristi za poboljšanje postojećih tehnologija. U prošlosti smo videli kako se grafen može koristiti za poboljšanje performansi zvučnika i kako baterije izrađene od grafena mogu dase brže pune, ali i da duže traju.

Izvor: Ubergizmo

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Intel Core i7-1195G7 benchmark rezultati ukazuju na performanse u rangu sa Rocket Lake-S procesorima

FOX 65WOS600A - webOS i Magic Remote na FOX TV-u (video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209