Greška

Došlo je do greške.

''Hakeri'' organizovali takmičenje?

03.07.2003 20:52 | 0 Biznis IT
''Hakeri'' organizovali takmičenje? Skorašnji poziv "online vandalima" da učestvuju u takmičenju napada web sajtova je učinio svoje, pa neke kompanije upozoravaju svoje klijente da se pričuvaju tokom ovog vikenda.

Takmičenje dodeljuje poene svakoj grupi za po neki oboreni sajt. Naravno, svaki sajt se različito rangira i više poena se dobija za obaranje sajta koji se pokreće na manje uobičajenom serveru. Pobednik takmičenja će biti ona grupa "hakera" koja prva obori 6 hiljada servera u najkraćem mogućem roku...

Ove brojke su neke sajtove uznemirile i kompanije koje se bave sigurnošću na internetu su počele da šalju upozorenja klijentima o mogućim upadima:

"Zbog takmičenja velikih razmera, normalna internet aktivnost može biti poremećena," napisano je u izjavi Internet Security Systems-a (ISS) koju su poslali medijima.

Ovo takmičenje zaista izgleda stvarno. Naime, nekoliko kompanija za internet sigurnost je u poslednjih nekoliko dana detektovalo smanjenje "hakerskih" (precizniji naziv bi bio "krakerskih") upada, ali istovremeno i znatno više skeniranja portova. Ovo može da znači da se neki online vandali spremaju i testiraju za masovne upade od početka takmičenja. Osim toga, iste kompanije su se našle u priličnoj nesuglasici da li da javno objave da će doći do takmičenja ove vrste.

Odluka da se javno iznese upozorenje je naravno naišla i na negodovanje. Gospodin Rafael Nunez, bivši "haker", a sadašnji konsultant mrežne zaštite kompanije Scientech de Venezuela, je rekao da je ISS samo pogoršao stvari i da je možda nešto što je moglo da prođe neopaženo pretvorio u predskazanje. "Bio sam u kontaktu sa Brazilskim "krakerima" koji su tvrdili da je takmičenje šala." Osim toga, ISS-ovo upozorenje je nešto kao "upozorenje na osmogodišnje teroriste", rekao je i dodao da situacija izgleda mnogo ozbiljnija nego što zaista jeste.

Sve u svemu, gospodin Nunez tvrdi da je celo takmičenje u stvari delo brazilske "script dečice", odnosno maloletnika koji nisu upoznati sa "pravim tajnama" već koriste samo alatke koje su razvili drugi, mnogo upoznatiji hakeri radi upada u sisteme.

U svakom slučaju, vreme će reći ko je bio u pravu. Da li je takmičenje stvarno niko ne zna tačno, ali u vezi takmičenja je poznato sledeće: po jedan poen se dobija za svaki oboreni Windows sistem, dva poena za Unix, Linux ili BSD sistem, tri poena za bilo koji IBM AIX i po pet poena za svaki HP-UX ili Apple Computer OS X sistem...

Izvor : Cnet News

AMD Core Math Library za Opteron

''Hakeri'' organizovali takmičenje?

  • Povezane teme:
10604
10605
10606
10607
10608
10609