Greška

Došlo je do greške.

Hakeri mogu da kradu lozinke osluškivanjem načina na koji korisnici kucaju

06.06.2019 18:30 | 0 Software/Web
Hakeri mogu da kradu lozinke osluškivanjem načina na koji korisnici kucaju


Korisničke lozinke se mogu ukrasti na različite načine. Najčešći način je ukoliko korisnik upotrebljava lozinke koju je lako pogoditi i gde hakeri neće morati previše da se trude klako bi ušli u nalog korisnika. Drugi, složeniji načini uključuju phishing, gde hakeri kreiraju veb sajt koji oponaša veb lokaciju usluge koja se koristi, a nakon što se unesu lični podaci te informacije se kradu.

Međutim, čini se da su hakeri možda pronašli još jedan način da ukradu lozinke korisnika, a to je osluškivanje načina na koji korisnici kucaju. U nedavnoj studiji koju su objavili Univerzitet u Kembridžu i Univerzitet u Linkopingu u Švedskoj, izgleda da su hakeri otkrili kako da iz načina na koji kucamo izvuku informacije o lozinkama.

Ovo nije najsavršeniji sistem, jer je na osnovu istraživanja njihov algoritam uspeo da pogodi 31 od 50 četvorocifrenih loginova u 10 pokušaja. Pretpostavka je da duže lozinke mogu predstavljati veći izazov zbog velikog broja mogućih kombinacija, ali činjenica da se lozinka i dalje može pogoditi je svakako zabrinjavajuća.

 

Pogledajte još: Chrome ranjivost koristi lažni adress bar za phishing napade


Metod je uključivao korisnike koji su kucali na svojim pametnim telefonima ili tabletima, gde su zvučni talasi kreirani tako što prsti udaraju u ekran uređaja, potom putuju do mikrofona telefona, što je algoritmu omogućilo da pronađe moguću lozinku. Naravno, ovo zavisi i od toga da li su hakeri zarazili vaš uređaj malware-om koji omogućava pristup mikrofonu, ali je svakako daokazano da ovakva mogućnost postoji.

Izvor: Ubergizmo

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Novo Windows 10 ažuriranje omogućava korisnicima da koriste VRR čak i u nepodržanim igrama

Huawei je spreman da sa SAD sklopi sporazum o nešpijuniranju

10504
10505
10506
10507
10508
10509