Greška

Došlo je do greške.

Grčki naučnici kreirali najbrži RAM na svetu!

13.06.2019 10:20 | 0 Hardver
Grčki naučnici kreirali najbrži RAM na svetu!


Grčki naučnici, sa Aristotelovog univerziteta u Solunu, su izgleda uspeli da reše zagonetku poznatu kao "Memory Wall", u okviru svoje najnovije kreacije najbrže RAM memorije na svetu.

Dostizanjem brzine od 10 Gb/s (što predstavlja duplo veću brzinu u odnosu na normalnu memoriju), mladi grčki naučnici su uspeli u onome što nije pošlo za ruikom globalnim tehnološkim gigantima. U ovom poduhvatu je učestvovalo nekoliko doktora, profesora i doktorskih kandidata sa pomenutog univerziteta.

Christos Vagionas, naučnik i član "ERAFOS" istraživačke grupe, je istakao da bi njihova inovacija trebalo da bude korisna u superkompjuterima, koji se koriste od strane velikih kompanija širom sveta. Prema njegovim rečima, obično je potrebna decenija kako bi se tehnologija za superkompjutere omogućila mejnstrim korisnicima.

RAM2.jpg


Jedna od glavnih prepreka, sa kojima se kompjuterska tehnologija suočava iz godine u godinu, jeste da procesori povećavaju svoje brzine mnogo većim intenzitetom nego što to čini RAM. Ovo kreira ogroman jaz u performansama računara, što je problem koji do sada još uvek nije rešen.

Mladi tim istraživača iz Grčke je, nakon deset godina naučnog rada, možda kreirao inovaciju koja bi mogla rešiti ovaj globalni problem na polju računara. U budućnosti se očekuju još bolje performanse i rezultati, jer istraživački tim namerava da izučava optičke memorije sa više memorijskih ćelija koje koriste različite dužine svetlosnih talasa.

Izvor: Ellines

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Fotografije se od jula više neće automatski sinhronizovati između Google Drive i Photos

Google: Ovo je Pixel 4

10203
10205
10206
10207
10208
10209