Greška

Došlo je do greške.

Google se suočava sa tužbom koja tvrdi da kompanija prati korisnike čak i u Incognito modu

15.03.2021 09:17 | 0 Biznis IT
Google se suočava sa tužbom koja tvrdi da kompanija prati korisnike čak i u Incognito modu


Sud iz Kalifornije je nedavno presudio da će Google morati da se suoči sa kolektivnom tužbom koja tvrdi da gigant za pretragu tajno prikuplja podatke od korisnika čak i kada koriste Incognito mod, kako izveštava Bloomberg.

Tri korisnika su prošlog juna podnela žalbu, navodeći da Google "upražnjava sveobuhvatno praćenje podataka", a to praćenje se nastavlja čak i ako korisnici preduzmu mere za zaštitu svojih privatnih podataka, kao što je korišćenje Incognito moda u Chrome-u ili privatno pregledanje veba u Safariju i drugim pregledačima. Tužbom se traži odšteta od najmanje pet milijardi dolara.

Google je tražio da se slučaj odbaci, ali okružni sudija Lucy Koh je u presudi istakla da kompanija "nije obavestila korisnike da Google učestvuje u navodnom prikupljanju podataka dok je korisnik u Incognito modu".

 

Ako ste propustili: Google odbacuje individualno praćenje korisnika


Kompanija je u sudskoj belešci istakla da korisnicima jasno stavlja do znanja da "anonimno" ne znači "nevidljivo", te da aktivnost korisnika tokom sesije može biti vidljiva veb lokacijama koje se posećuju i bilo kojim nezavisnim analitičkim ili oglasnim uslugama koje ti sajtovi koriste.

Zvaničnik Google-a je dodao da Chrome-ov Incognito mod daje korisnicima mogućnost da pretražuju Internet a da se pri tome njihove aktivnosti ne čuvaju u pregledaču ili na uređajima.

Google je ranije ove godine istakao da ukida eksterne kolačiće za praćenje, kao i da ne planira da zameni te kolačiće nečim što može imati uticaja na privatnost korisnika, iako to može da utiče na kompanijino oglašivačko poslovanje.

Izvor: The Verge

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

AMD Consilium - računar u duhu konzole (video)

HTC Wildfire E3 predstavljen sa četiri kamere i 4000mAh baterijom

10604
10605
10606
10607
10608
10609