Greška

Došlo je do greške.

Google rekao stop clickbait naslovima, evo kako su to uradili (FOTO, VIDEO)

24.08.2022 17:04 | 0 Software/Web
Google rekao stop clickbait naslovima, evo kako su to uradili (FOTO, VIDEO)

Kako prenosi portal Fudzilla, izmenjeni algoritam za pretragu ima za cilj da spreči visoko rangiranje vesti i stranica koje promovišu neistinite podatke ili na čijim se početnim stranama nalaze “clickbait” naslovi.

Novi algoritam

Novi algoritam kompanije Google cilja da “kazni” sajtove koji promovišu netačne, neverifikovane i lažne vesti, kao i one koje koriste “clickbait” naslove. Već neko vreme bolje se rangirao sadržaj koji je optimizovan za pretraživače, takozvani “SEO” (search engine optimized) sadržaj. Suštinski, ovo znači da se sadržaj koji unutar sebe sadrži određene ključne reči bolje rangirao prilikom pretrage na Google, tj. prikazivao na višoj poziciji. Na taj način, dobijali smo situaciju u kojoj se sajtovi sa najgorim sadržajem prepunim ključnih reči odlično rangiraju iako ne pružaju nikakve kvalitetne informacije.

Međutim, Google je najzad rešio da stane na put ovakvim praksama i da korisnicima koji upotrebljavaju njihovu platformu omogući olakšano pronalaženje kvalitetnih informacija. Iako se termin “clickbait” ne koristi nigde u zvaničnom saopštenju kompanije Google, veoma je jasno koji je glavni cilj iza ovakvog unapređenja algoritma za pretragu i rangiranje stranica. Želja jeste da se poboljša rangiranje informativnih stranica koje stvarno mogu pomoći korisnicima, što je svakako glavna poenta korišćenja servisa kao Google.

pexelslexphotography1109543.jpg

Ovakve promene u funkcionisanju pretrage veoma su značajne jer se više od 90% svih upita obavlja upravo preko sajta Google. Takvo stanje stvari znači da je ovaj servis za pretragu de facto standard i da je na ovoj kompaniji da unapredi korišćenje interneta na način na koji ga većina korisnika upotrebljava. Dakle, sadržaj koji će se pisati zarad boljeg rangiranja biće kvalitetniji, a ne ispunjeniji ključnim rečima.

Bilo je i vreme

Kritičari ovog servisa za pretraživanje interneta tvrde kako je jedan od problema upravo njegova selekcija sadržaja koji se rangiraju visoko prilikom pretrage i moramo da se složimo, pogotovo imajući u vidu da je to do sada bio često neupotrebljiv SEO sadržaj. Od sada, ideja je da takve sadržaje zamene kvalitetni članci koji vam daju potpun odgovor na pitanje koje ste postavili. Videćemo koliko će vremena trebati dok se to ne postigne.

Koji je idealan telefon za školarce i studente?

Sony PlayStation VR stiže rano 2023. godine

10504
10505
10506
10507
10508
10509