Greška

Došlo je do greške.

Google proslavlja 21. rođendan

27.09.2019 11:29 | 2 Software/Web
Google proslavlja 21. rođendan


Pre tačno 21 godinu, jedna od najvećih kompanija na svetu je pokrenula prototip pretraživača pod nazivom Google. Danas Google proslavlja rođendan preko zanimljivog Doodle-a, sa retro fotografijom računara iz prošlosti koji prikazuje Google search ekran. Na fotografiji je i datum osnivanja servisa: 27. septembar, 1998. godine.

Pretraživač, kakav danas poznajemo, je počeo kao projekat diplomaca, a Larry Page i Sergey Brin su u svojim studentskim sobama kreirali portal za pretraživanje pod nazivom Backrub. Backrub je potom razvijen u Google, godinama kasnije. "Izabrali smo Google, kao ime našeg sistema, zbog toga što je u pitanju uobičajeno pogrešno pisanje reči 'googol', odnosno 10100 i savršeno se slaže sa našim ciljem da se kreiraju pretraživači velikog obima", istakli su Page i Brin tada.

Pretraživač je postao izuzetno popularan nakon dodatnog razvoja. Uskoro je kompanija Sun Microsystems finansijski podržala pretraživač, što je kasnije preraslo u Google Inc. Google je postao pravni subjekat i osnopvao je svoju prvu kancelariju u Kaliforniji.

Google je 2001. godine dobio svoj prvi patent za sopstvenu tehnologiju, a Larry Page je postao pronalazač. Nakon ovoga je kompanija javno izlistana. Tokom godina, Google je predstavio veliki broj proizvoda, uključujući Gmail, Google Drive, Google Docs, kao i pregledač veba pod nazivom Google Chrome.

 

Pogledajte još: Google prikazao neke funkcije koje ove godine stižu u Chrome


Kompanija je potom kupila popularni video portal YouTube, a svoje delovanje je proširila i na telefone, hardver za prenosne računare, pametne zvučnike (Google Home), pa čak i na samovozeće automobile.

Tokom 2015. godine, Google je prošao kroz korporativno restruktuiranje i Alphabet Inc. je postao majka kompanija Google-a. Zajedno, Alphabet i Google predstavljaju neke od najvećih svetskih konglomerata. U septembru 2019. godine je objavljeno da je neto vrednost Google-a procenjena na oko 300 milijardi dolara, dok je za Alphabet procenjena vrednost bila oko 900 miliona dolara, što ga je smestilo na treće mesto po vrednostui, iza Amazona i Apple-a.

Izvor: NDTV

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Robert Neregistrovan korisnik
10^100 tj. 1 sa 100 nula.

AORUS FI27Q/FI27Q-P monitori su prošli zvaničnu NVIDIA G-SYNC sertifikaciju

EA objavio trejler za Jedi: Fallen Order (video)

10504
10505
10506
10507
10508
10509