Google predstavio

Google je predstavio (po svojim rečima) "najnoviji snimak sa meseca" koji dolazi iz Google X laboratorija. U pitanju je "Project Loon", a sastoji se od slanja ogromnog broja velikih balona koji će omogućavati pristup Internetu u zemljama u razvoju širom sveta. Google ističe da baloni predstavljaju savršen izbor z

Google je predstavio (po svojim rečima) “najnoviji snimak sa meseca” koji dolazi iz Google X laboratorija. U pitanju je “Project Loon”, a sastoji se od slanja ogromnog broja velikih balona koji će omogućavati pristup Internetu u zemljama u razvoju širom sveta. Google ističe da baloni predstavljaju savršen izbor za ostvarenje ovog cilja – jeftini su, lako se isporučuju, a mogu da obezbede bežičnu pokrivenost Internetom onih regija koje bi, zbog geografskog položaja i terena, bilo teško opslužiti. Projekat Loon je još uvek u svojoj ranoj eksperimentalnoj fazi. Google ističe da je sistem već izgrađen, te da se koriste kompleksni algoritmi i dosta proračuna kako bi se obezbedilo da baloni stignu gde je planirano (korišćenjem vetra i solarne energije). Baloni komuniciraju specijalizovanim antenama, koje rade samo sa Loon projektom, tako da ne koriste tradicionalne mobilne ili Wi-Fi tehnologije. Projekat je započet pre nešto manje od dve godine, a pilot program se trenutno sprovodi na Novom Zelandu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi