Greška

Došlo je do greške.

Google povukao 13 aplikacija koje su već instalirane preko pola miliona puta

24.11.2018 15:52 | 0 Software/Web
Google povukao 13 aplikacija koje su već instalirane preko pola miliona puta

 

Google kaže da je uklonio 13 aplikacija sa Google Play-a nakon što je istraživač bezbednosti ustanovio da su ove aplikacije instalirale malware na uređajima na koje su bile instalirane. Istraživači tvrde da je više od pola miliona Android korisnika preuzelo i instaliralo zlonamerne aplikacije na svoje uređaje. Interesantno je da su dve od ovih aplikacija takođe prikazane u odeljku "trending" u Play prodavnici. Ove aplikacije, navedene kao simulacije vožnje automobila i kamiona, više nisu dostupne na Play Store-u.

U tweet-u, ESET security istraživač Lukas Stefanko otkrio je detalje o 13 zlonamernih aplikacija otkrivenih u Google Play Store-u. On je tvrdio da su ove aplikacije koje sadrže Android malware, preuzete preko 560.000 puta. Interesantno je da su sve aplikacije izlistane na ime samo jednog programera po imenu Luiz Pinto. Ove aplikacije su u suštini bile prikrivene kao igre, ali nisu radile i srušile bi se svaki put kada je korisnik pokušao da ih pokrene. Kao što je pomenuto, rečeno je da su dve od ovih aplikacija prikazane u trending segmentu Androidove prodavnice pre nego što ih je Google povukao.


Pogledajte još: Google Play store vam pomaže pri instalaciji aplikacija 


Neke od ovih Android aplikacija uključuju simulator kamiona, simulator za vatrogasnog kamiona, simulator vožnje luksuznih automobila, a sličice prikazuju grafiku koja je identična legitimnim aplikacijama za igrice. Prema rečima Stefanka, otkrivene aplikacije bi sakrile same sebe ali i svoje ikone nakon što bi ih korisnik pokrenuo. Takođe, od korisnka bi bilo zatraženo da instaliraju dodatni APK nazvan "Game Center", iako nije imao nikakvu funkciju. Istraživač je takođe postavio nekoliko video snimaka koji pokazuju kako su malware aplikacije radile.

Nije prvi put da je na veliki broj Android korisnika bio pogođen zlonamernim aplikacijama koje sadrže malver. Prošle godine, adware sa automatskim kliktanjem nazvan Judi je otkriven u 41 aplikaciji i pogodio je negde između 8,5 i 36,5 miliona Android uređaja. Takođe, drugi botnet malver nazvan FalseGuide navodno je zarazio milione Android uređaja preko Google Play-a.

Izvor: Gadget 360 

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Pixel 3 Lite se ponovo pojavio, ovog puta pored Pixel 3 uređaja

Nove informacije o Moto G7, G7 Plus i Moto Z4 procurele, stiže i Snapdragon 8150

10504
10505
10506
10507
10508
10509