Greška

Došlo je do greške.

Google ponovo ima najjači kvantni procesor

07.03.2018 18:24 | 2 Hardver
Google ponovo ima najjači kvantni procesor


Google je objavio da kompanija ponovo ima najjači svetski kvantni procesor do sada. Bristlecone je 72-kjubit (qubit) superkonduktivni sistem, koji prevazilazi prethodnog rekordera (IBM-ov 50-kjubit procesor). Trka u proizvodnji prvog svetskog kvantnog kompjutera, koji će biti upotrebljiv, se izgleda približava kraju.

Google istraživački tim je 72-kjubit procesor kreirao skaliranjem svog prethodnog 9-kjubit sistema: cilj kompanije je da obezbedi snagu i stabilnost koji su neophodni kako bi kvantni kompjuteri bili funkcionalno korisni.

Neki eksperti veruju da će na oko 100 kjubita kvantni sistemi biti teoretski moćniji od svih superkompjutera na planeti. Međutim kada je primat u kvantnom sektoru u pitanju, veličina ne predstavlja sve. Prema navodima kompanije Google, sugeriše se da kvantna nadmoćnost može da se demonstrira već oko 49 kjubita, a jedan od glavnih ciljeva Google-a jeste demonstracija kvantnog kompjutera koji po performansama prevazilazi superkompjuter.

Google i IBM nisu trenutno jedine kompanije koje se bore za primat na polju kvantnih kompjutera. Microsoft ima svoju kvantnu diviziju, a u priču se umešalo i nekoliko startapova.

Ipak, pred kvantnim sistemima se još uvek nalazi nekoliko prepreka. Trenutno nisu korisni ni za šta sem laboratorijskih testova, mada quantum computing u oblaku donosi sisteme developerima za daljinsko eksperimentisanje. Takođe, error-correction je jedna od većih prepreka.

Svakako, tehnologija je u razvoju, a Google trenutno predvodi trku na polju quantum computing-a.

Izvor: TheNextWeb

djalf Član postova: 4297
Skynet likes this

Coinbase se suočava sa tužbama zbog malverzacija sa kriptovalutama

BlackBerry tuži Facebook, WhatsApp i Instagram

10203
10205
10206
10207
10208
10209