Greška

Došlo je do greške.

Google pomaže korisnicima da izbegnu dezinformacije

01.04.2022 13:34 | 0 Software/Web
Google pomaže korisnicima da izbegnu dezinformacije

 

Google je izleda čvrsto rešen da svet reši lažnih informacija koje kruže internetom, pa tako sada uvodi neke korisne funkcije koje bi trebalo da pomognu da se širenje dezinformacija znatno smanji. Srž ovih sposobnosti je da se korisnicima pomogne da verifikuju informacije do kojih su došli i da pronađu talne izvode koji podržavaju tačnost tih informacija.

Sve ovo dolazi kao rezultat kampanje ove kompanije od 10 miliona dolara koja za cilj ima borbu protiv lažnih informacija koje rezultiraju tokom sukoba u Ukrajini. Sa jedne strane, kompanija Google sarađuje sa velikim brojem organizacija koje obavljaju detaljnu proveru tačnosti informacija. Sa druge strane, Google takođe pruža finansijski podstrek onim organizacijama koje za cilj imaju proveru informacije koje kruže internetom.

Uz to, ova kompanija obećava kako je unapredila funkcionalnosti za proveru tačnosti informacija unutar svog Google News servisa tako što sarađuje sa organizacijama poput IFCN (International Fact Checking Network), Comprova, $FactsFirstPH, kao i mnogim drugim. Ali kako to tačno Google sada pomaže korisnicima da odrede tačnost informacija?

Kada obavite pretragu o određenim aktuelnim informacijama dobićete obaveštenje koje vam govori da li o tim podacima postoji više informacija i, ako ne, da li se očekuje da će se nove informacije pojaviti. Uz to, očekuju se i obaveštenja koja bi korisnicima trebalo da pomognu da procene tačnost izvora koji nudi određene informacije, a tu je i mogućnost da se korisnici vrate na istu stranicu onog trenutka kada bude dostupno još informacija koje bi mogle potvrditi tačnost inicijalnog obaveštenja.

 

GGLSearch_AboutThisResult_Blog_GIF_2.gifPored toga, kompanija Google je u svoj pretraživač donela i mogućnost da korisnici identifikuju one izvore koji se najviše citiraju na internetu kroz oznaku “Top Stories”, što bi, u teoriji, trebalo da označava vesti sa proverenim informacijama. Ove će se obeležavati sve, od intervjua do lokalnih izveštaja.

Na kraju, Google Fact Checker Explorer služi kako bi se različite teme proveravale za tačnost informacija koje se o njima mogu pronaći na internetu. Ovde je sadržano više od 150.000 provera tačnosti podataka obavljenih od strane institucija i izdavača širom sveta. A dok listate kroz Google News moći ćete da vidite one informacije koje su prošle kroz proveru tačnosti podataka, javlja Fonearena.

Sa jedne strane, sva iskrena nastojanja da se korisnicima približe tačne informacije su dobra stvar. Međutim, u današnje vreme teško je ne posumnjati u iskrene namere megakorporacija, pa tako ostaje pitanje o tome ko nadgleda nadgledača.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


 

Stižu instant odgovori na poruke na Instagramu

Apple će možda uposliti kineskog proizvođača za NAND flash memorijske čipove

10504
10505
10506
10507
10508
10509