Greška

Došlo je do greške.

Google menja predložene izmene za Chrome, koje bi dovele do restrikcije ad blockera

18.02.2019 12:40 | 0 Software/Web
Google menja predložene izmene za Chrome, koje bi dovele do restrikcije ad blockera


U januaru su se pojavile informacije o planiranim promenama API-ja unutar Google Chrome pregledača, koje bi negirale mogućnosti različitih pluginova, prvenstveno ad blockera i ekstenzija za antiviruse. Google je tada pomenuo da su ovakvi dodaci negativno uticali na performanse, i da bi promenom načina na koji se obrađuju veb zahtevi, Chrome postao brži i efikasniji browser.

Developeri nisu bili zadovoljni predloženim promenama, a Cliqz koji je kreirao Ghostery ad blocker, odlučio je da testira Google-ove tvrdnje. Cliqz je kreirao opširnu studiju, koja ispituje koliko su popularni blokeri reklama, kao što su uBlock Origin, Adblock Plus i kompanijino Ghostery rešenje, kao i koliko oni utiču na vreme učitavanja stranica. Ispostavilo se da su Google-ove tvrdnje bile pogrešne. Prema Cliqzu, "svi popularni blokeri sadržaja su veoma efikasni, imaju srednje vreme za donošenje odluka ispod milisekunde po zahtevu".

 

Pogledajte još: Microsoft Edge, Google Chrome će imati mogućnost linkovanja teksta na sajtovima


U roku od nekoliko sati, nakon što je studija objavljena, Google je objavio sopstvena podešavanja i to kako planira da modifikuje originalnu preporuku. U toj objavi, Google je naglasio da "nije, niti je ikada bio, cilj kompanije da spreči ili prekine blokiranje sadržaja".

Izgleda da je Google uzeo u obzir povratne informacije koje se odnose na brojne aspekte kompanijinog predloga da se pređe na novi Manifest v3 standard. Na primer, Google je istakao da će ograničiti veličinu seta pravila koje ekstenzije mogu da listaju, ograničavajući ih na 30.000 unosa. Slično tome, novim standardima je nedostajala funkcionalnost da blokiraju media sadržaj na osnovu uslova kao što je veličina resursa - za šta je Google sada naglasio da će dodati podršku.

Bez sumnje, programeri će nastaviti da proučavaju promene koje Google ima u planu, ali najnoviji razvoj događaja deluje kao pobeda kako za developere tako i za korisnike sadržaja.

Izvor: TechSpot

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Xiaomi otkriva više detalja o Mi 9 telefonu

Apple Watch Series 5 će ECG funkcionalnost nuditi i van SAD

10504
10505
10506
10507
10508
10509