Greška

Došlo je do greške.

Google Maps uvodi cene putarina

15.06.2022 11:13 | 0 Software/Web
Google Maps uvodi cene putarina

 

Google Maps postaje sve bolji i bolji. Nakon informacija o šumskim požarima i kvalitetu vazduha, sada nas očekuje još jedna veoma korisna opcija, a to su informacije o visini putarine na naplatnim rampama. O čemu se tačno radi?

Putarina u Maps

Nova funkcionalnost unutar aplikacije Google Maps računa iznos putarine na preko 2.000 puteva u Sjedinjenim Američkim Državama, Indiji, Japanu i Indoneziji. Na žalost, Google za sada još uvek nije precizirao kada će se ova funkcionalnost naći u Evropi i drugim zemljama, uključujući Srbiju, ali jeste obećao da će kada-tada biti dostupna.

Tolls_gif.jpg

Princip rada

Kako to sve funkcioniše? Sudeći po prvim informacijama koje prenosi TheVerge, vrlo jednostavno. Sve što treba da uradite jeste da otvorite aplikaciju, odaberete destinaciju, a nakon što Google Maps predlože nekoliko puteva do te destinacije, odaberete onaj koji vama odgovara.

Nakon toga, pored predviđenog vremena za završetak putovanja i kilometraže vašeg putešestvija, možete kliknuti na crtež novčića koji će vam prikazati informacije o ceni putarine za put koji ste odabrali.

Međutim, tu nije kraj. Ukoliko odaberete opciju “Change toll settings”, Google Maps čitavu ovu stvar podiže na potpuno novi nivo. Naime, unutar ovog menija postoje sledeće opcije:

  • “Avoid tolls”
  • “Avoid highways”
  • “Avoid ferries”

Odabiranjem bilo koje od ovih opcija dodatno podešavate način na koji Google Maps traži put do vaše destinacije. Dakle, možete da izbegnete i putarine i autoput i tako stignete do vaše željene destinacije bez plaćanja.mapsTolls.jpg

Tačnost informacija

Kako navodi kompanija Google, cene putarina baziraju se na “Proverenim i pouzdanim informacijama dostupnim posredstvom lokalnih vlasti”. Pored toga, Maps uzima u obzir i doba dana prilikom izračunavanja cene putarine koju bi trebalo da platite.

Ovo je jedna veoma korisna opcija, pogotovo za planiranje dužih putovanja tokom koji putarine mogu biti stvarno skupe. Šta drugo reći osim da jedva čekamo da se ovakva funkcionalnost pojavi i za puteve u Srbiji ili bar u Evropi.

Prosečan iPhone će za 10 godina koštati 2000 evra

Nakon dizajna, objavljene i specifikacije Xiaomi 12 Ultra

10504
10505
10506
10507
10508
10509