Greška

Došlo je do greške.

Google je odabrao AMD EPYC za svoje najnovije 'Poverljive Virtuelne Mašine'

17.07.2020 11:46 | 0 Hardver
Google je odabrao AMD EPYC za svoje najnovije 'Poverljive Virtuelne Mašine'


Sa ekspanzijom cloud servisa, sve više i više data centara se kreira širom sveta. Zato nije iznenađenje da je ovo i najinteresantnija grana serverske industrije. Velike kompanije vide ogroman potencijal u ovome trendu, pa tako Google, Microsoft i Amazon konstantno unapređuju svoju ponudu sa sve moćnijim i sve modernijim virtuelnim mašinama.

Glavni faktor rasta ove industrije je uvek bio pohod ka sve većim performansama, ali trendovi poslednjih par godina sugerišu da je sve veći prioritet na sigurnosti i rešavanju sigurnosnih propusta koji su potresali industriju iz meseca u mesec.

Posledica svega toga je porast kreiranja "Confidential Computing Services" ili u prevodu Poverljivih Računarskih Servisa, koji korisnicima virtuelnih mašina garantuju da ni cloud provajderi neće imati pristup podacima koje korisnik koristi na virtuelnim mašinama. Ovaj koncept obezbeđuje maksimalnu sigurnost krajnjem korisniku i potpunu enkripciju njegovih podataka.

Google je takođe uočio ovaj trend započet na Microsoftovom Azure servisu, ali je odlagao ozbiljniji ulazak u novo tržište jer se u praksi pokazalo da su rešenja koja se oslanjaju na SGX (Software Guard eXtensions) iz Intela, suštinski problematična.

Zašto se onda Google odlučio za AMD-ovo "SEV" (Secure Encrypted Virtualization) rešenje? Nelly Porter, Googleov senior menadžer proizvoda objašnjava Googleovo viđenje "Lakoća korišćenja, mali pad performansi (2-6%) i skalabilnost su glavni za ekspanziju Poverljivih Virtuelnih Mašina. Lepota ove ideje je da korisnici ništa ne moraju da menjaju. Svaka aplikacija koju su koristili na običnim virtuelnim mašinama, nastaviće da radi istovetno na poverljivim virtuelnim mašinama".

amd2_171.jpg


Google-ove Poverljive Virtuelne Mašine su omogućene na N2D seriji Virtuelnih Mašina koje pokreće druga generacija AMD EPYC procesora, a konkretno model EPYC 7B12 koji podržava čak 509 enkripcionih ključeva. Prema Google-ovim testiranjima, Poverljive Virtuelne Mašine rade sa praktično identičnim performansama kao i obične VM. Ovo je veoma značajno, ako se ima u vidu da za razliku od tradicionalnih Virtuelnih Mašina koje enkrptuju podatke u mirovanju i u saobraćaju ka/od servera, Poverljive Virtuelne Mašine u svakom momentu procesiranja podataka, drže te podatke enkriptovanim. To znači da niko, izuzev vlasnika podataka i korisnika PVM-a ne može imati uvid u podatke.

 

Pogledajte još: AMD je objavio Threadripper PRO – najmoćniji procesor za radne stanice


Poverljive Virtuelne Mašine su od najvećeg značaja za velike institucije koje raspolažu ogromnim količinama veoma osetljivih podataka i za njih običan cloud servis nije opcija. Sa usponom Poverljivih Virtuelnih Mašina stvari se dramatično menjaju i za provajdere cloud servisa otvara se ogromno i veoma bogato tržište.

Izvor: AMD

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Zvanične fotografije prikazuju Lenovo Legion Pro telefon

Lenovo je najavio nekoliko gejming računara sa AMD platformom

10203
10205
10206
10207
10208
10209