Google I/O: predstavljen Android Auto kao konkurencija Apple CarPlay platformi

Obe platforme zamišljene su tako da multimedijalni sistem u automobilu ima temelje i interfejs, dok će mozak ovog sistema zapravo biti mobilni uređaj.

Google je na današnjoj I/O konferenciji najavio veliki broj stvari, a nemali broj rešenja podseća na ono što je Apple predstavio na WWDC početkom meseca i proteklih nekoliko meseci. Android Auto je platforma koja će biti konkurencija Apple CarPlay rešenju. Obe platforme zamišljene su tako da multimedijalni sistem u automobilu ima temelje i interfejs, dok će mozak ovog sistema zapravo biti vaš mobilni uređaj, putem Android Auto (odnosno CarPlay) interfejsa. Google je na prezentaciji istakao da se 25% nezgoda u saobraćaju dešava zato što se vozači “igraju” sa gedžetima, a ta brojka bi mogla da se smanji ukoliko bi ti gedžeti bolje bili integrisani sa ekranima i tasterima automobila. Kada se Android telefon poveže sa automobilom, na ekranu komandne table će moći da se koristi muzika, navigacija ili jednostanvo telefoniranje i slanje poruka. Naravno, glasovne komande će biti veoma bitne za ovakve platforme, ali će kontrolisanje moći da se vrši i preko ekrana osetljivih na dodir automobila, kao i preko tastera koji se nalaze na volanima.
Izvor: Techradar

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi