Greška

Došlo je do greške.

Google I/O: Najavljen Android M Developer Edition

28.05.2015 20:48 | 2 Software/Web
Google I/O: Najavljen Android M Developer Edition

Google je na svojoj godišnjoj I/O konferenciji za developere, upravo najavio novi mobilni operativni sistem - Android M. Android M će kasnije ove godine zvanično naslediti Android Lollipop, koji je aktuelna verzija softvera. Google je naveo da Android M donosi pregršt novih funkcija i poboljšanja performansi. Istovremeno, Sundar Pičai je istakao da se Google vratio korenima i poboljšao kvalitet platforme. Google nije otkrio koje ime ili verziju modela će imati Android M, ali je prikazao dosta toga što će biti deo apdejta.

Istaknuto je da će se Android M fokusirati na šest glavnih sektora - od novih funkcija do poboljšanih performansi i efikasnosti. Jedan od većih fokusa Androida M jeste izmenjeni sistem odobravanja aplikacija. Korisnicima će biti omogućeno da odobre ili da odbiju pristup kameri ili lokaciji i slično. Za sada postoji samo osam kategorija odobravanja koje su trenutno dostupne, a aplikacije će odobrenje tražiti kada im to bude bilo potrebno.

mapps.jpg

Za Android M, Google takođe redizajnira i iskustvo tokom web pretrage u svom Chrome browseru. Tu je nova funkcija, pod nazivom "Chrome Custom Tabs", koja developerima omogućava da ubace web pregled direktno u aplikaciju. Chrome funkcije, kao što su automatsko logovanje, sačuvane lozinke, autofill i multiprocesuirana sigurnost su funkcije koje su dostupne developerima unutar njihovih aplikacija. Androidov ugrađeni sistem za linkovanje aplikacija (intents) dobija naogradnju, omogućavajući aplikacijama da sadržaj otvaraju direktno.

Android M donosi i novi sistem plaćanja, pod nazivom Android Pay. Sistem koristi NFC i Host Card Emulation za tap-to-pay servise i suštinski dolazi na mesto aktuelne Google Wallet aplikacije. Developeri će moći da integrišu Android Pay u svoje aplikacije za in-app kupovinu i plaćanja. Android Pay će izvorno podržavati fingerprint skenere.

mpay.jpg

Google sa svakom novom verzijom Androida obećava i bolji radni vek i efikasnost baterija, a takav je slučaj i sa Android M verzijom. Novi OS će doneti funkciju, pod nazivom Doze, koja sistemu omogućava da bolje upravlja procesima u pozadini. Oslanja se na detekciju pokreta kako bi odredila kada neko koristi uređaj, a gasi procese koji nisu aktivni tokom određenog perioda. Android M takođe donosi i USB Type-C podršku, koja omogućava brže i lakše punjenje uređaja. Takođe korisnicima se omogućava da pune druge uređaje preko svog Android telefona.

Google je Android M omogućio samo kao developer preview na Nexus 5, 6, 9 i Nexus Player uređajima, a lansiranje pune verzije platforme se očekuje kasnije ove godine. Kompanija očekuje od programera i developera da testiraju Android M u narednih nekoliko meseci, kako bi se pronašli bugovi i poboljšala stabilnost, pre nego što operativni sistem bude lansiran javno.

Izvor: The Verge

Apple.Inc Član postova: 49
Ponekad se pitam da li oni mogu da ispeglaju Android ili su toliko zaglibili da pokusavaju da se iscupaju...

FIFA 16 će po prvi put implementirati ženski fudbal (video)

Google I/O: Nova Photos aplikacija dolazi sa neograničenim prostorom za skladištenje fotografija i videa

10504
10505
10506
10507
10508
10509