Greška

Došlo je do greške.

Google I/O 2017: Šta nam novo donosi Android O?

18.05.2017 19:43 | 6 Software/Web
Google I/O 2017: Šta nam novo donosi Android O?

Google je objavio drugi Android O developer preview tokom svoje I/O konferencije, a tu su i najnoviji Android O beta release images, koji su dostupni za telefone u beta programu. Očekuje se da će Android O release na kraju postati Android 8.0 (sa imenom slatkiša koji počinje na slovo "O"). Treći i četvrti developer preview se očekuju sredinom juna i sredinom jula. Javna verzija Androida 8 će biti dostupna za podržane Pixel, Nexus i Android One uređaje tokom trećeg tromesečja ove godine.

Evo koje novitete nam donosi Android O developer preview 2:

Fluid Experiences - Novi način kojim Google pomaže korisnicima da budu produktivniji i uživaju u multi-tasking alatkama tokom svakodnevnog korišćenja. Tu je i TensorFlow Lite, koji koristi tehnike poput LSTM za poboljšanje korisničkog iskustva.

Picture-in-Picture - Google dodaje Picture-in-Picture mod u Android O (trenutno dostupan u Android Beta verziji), koji omogućava da video ostane u malom prozoru na ekranu, dok korisnik upotrebljava ostale aplikacije na uređaju.

Notification Dot - Android O korisnici će videti malu tačku, koja se prikazuje na vrhu njihovih ikona za aplikacije u aktivnim obaveštenjima. Ovo donosi nove alatke - dug pritisak na aplikaciju sa Notification Dot podrškom omogućava prikaz skraćenica za akcije koje se mogu obavljati. Dug pritisak još uvek nije dostupan, a očekuje se u dolazećim buildovima.

notificationdots.jpg
Smart Text Selection - Obeležavanje teksta u Android O omogućava dodatne funkcije i radnje, uz pomoć Google AI. Tako obeležavanje telefonskog broja, omogućava da se pritiskom isti broj i poziva; obeležavanje adrese će započeti navigaciju i slično.

Auto-Fill - Funkciju je potrebno kodirati od strane developera, ali kada bude instalirana omogućavaće da Android O pamti korisnička imena i lozinke u nekim slučajevima, kako bi se lako logovalo u aplikacije na uređajima.

Vitals - Ova funkcija donosi sigurnosne alatke, optimizaciju operativnog sistema i alatke za developere. Google Play Protect će biti svojevrstan antivirus za Android aplikacije.

vitals.jpg
Prisutno je i dosta drugih noviteta, koji još nisu efektivni. Android O ima podršku za fontove, pa developeri mogu da definišu stil i veličinu fonta. Wi-Fi Awareness omogućava da Android O uređaj ili aplikacija komuniciraju sa drugim uređajima i aplikacijama preko Wi-Fi, bez potrebe za Internet konekcijom. Tu su i veće optimizacije za Android Run-Time (ART) i drugo.

Izvor: Android Authority

next big thing Neregistrovan korisnik
@PanonskiNS: Za deep learning/neural networks/AI se odavno zna da ce biti jako bitna stvar, daleko veca od cloud-a. Cak se poredi sa industrijskom revolucijom
milos86 Član postova: 159
Sliku u slici imam na starom Galaxy S3 mini. Kao i opciju restart, ili taster za brisanje svih aktivnih programa u multitaskingu, sto su u proslosti takodje predstavljali kao neka unapredjenja...sve se ovo svodi na marketing. Sad ce ovi sto ne dobijaju novu verziju OS-a da placu i da kupuju nove telefone
telep Član postova: 10762
Niti gadnijeg keksa (koja je fora da je tako popularan) niti gadnijeg UI-a od gugla
djalf Član postova: 3184
Oreo?
PanonskiNS Član postova: 917
Koliko vidim, i kod nvidije i kod googla u prvom planu deep learning i slično. Uzjahali su izgleda svi isti talas i sada se tu pumpa hajp kao nekada davno kada je ta magična reč bila cloud.

MSI nastavlja da nas intrigira X299 Gaming Pro pločom

Prva fotografija Moto Z2 telefona

10504
10505
10506
10507
10508
10509