Greška

Došlo je do greške.

Google, Facebook, Microsoft i Twitter se udružuju kako bi pojednostavili prenos podataka

20.07.2018 20:21 | 0 Software/Web
Google, Facebook, Microsoft i Twitter se udružuju kako bi pojednostavili prenos podataka


Četiri tehnološka giganta se udružuju kako i korisnicima olakšali preuzimanje i prenos podataka između servisa. Google, Microsoft, Facebook i Twitter su formalno objavili Data Transfer Project (DTP).

DTP predstavlja inicijativu otvorenog koda za kreiranje novih alatki koje će korisnicima omogućiti da slobodno prenose podatke širom mreže, objasnio je Damien Kieran - šef zaz zaštitu podataka u Twitteru. U pitanju je rana faza razvoja projekta, ali grupacija je objavila dokumentaciju u kojoj potencira viziju o lakšem, fleksibilnijem ekosistemu za prenos podataka. Grupacija takođe ističe da će u procesu daljeg napretka voditi dijaloge kako sa developerima tako i sa korisnicima.

U svojoj osnovi, DTP će koristiti seriju adaptera koji mogu da raščlane API-je u lako razumljive pakete podataka. Adapteri će dolaziti u dve forme: import i eksport data adapteri, kao i adapteri za autentifikaciju koji će služiti za verifikovanje i zaštitu korisnika. U teoriji, ovo znači da osoba može da prenese svoje Instagram fotografije na Flickr ili Google Photos, bez potrebe za masovnim preuzimanjem i novim učitavanjem svojih biblioteka. Kada bude finalizovan, novi sistem bi trebalo da pokrije različite tipove podataka uključujući email, kontakte, kalendare i zadatke. Pojedinačni tipovi podataka, pod nazivom Data Models, biće grupisani zajedno kao Verticals. Na primer, usluga poput YouTube Music, mogla bi imati Data Models za plejliste i muzičke video klipove pod svojim muzičkim Vertical-om.


Pogledajte još: Google Fuchsia bi mogao postati konkretan operativni sistem


DTP je još u razvoju i nije dostupan široj javnosti. Postoji, međutim, nekoliko metoda na GitHubu, koje radoznali inženjeri mogu da isprobaju već sada. Krajnji cilj je da kompanije, van onih koje trenutno doprinose, prihvate novi sistem. Na taj način će korisnici imati istinsku fleksibilnost u servisima koje koriste i na količini podataka koje svaki od njih skladišti. Ključ je u tome da korisnicima bude jednostavno da menjaju usluge, čime se promoviše pravo na izbor i onlajn konkurentnost.

Najava DTP inicijative prati uvođenje GDPR-a u Evropskoj Uniji. Zakonodavstvo dodaje veliki broj zaštita fokusiranih na potrošače unutar Evropske Unije, uključujući i zahtev da sve kompanije nude neku vrstu alatke za preuzimanje korisničkih podataka. S druge strane, DTP je namenjen svima, a ne samo građanima EU, ali je verovatno ubrzan ili formalizovan zbog novih propisa.

Izvor: Engadget

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Sony Xperia XZ2 Premium u Evropu stiže krajem septembra

Huawei Mate 20 Lite stiže u bar dve varijante

10504
10505
10506
10507
10508
10509