Greška

Došlo je do greške.

Google će započeti testiranje brže navigacije stranicama u Chrome-u za računare

15.05.2021 13:41 | 0 Software/Web
Google će započeti testiranje brže navigacije stranicama u Chrome-u za računare

 

Google je prošle godine predstavio novu funkciju u Chrome-u za Android, pod nazivom Back-forvard cache, koja ima za cilj poboljšanje performansi prilikom korišćenja tastera za nazad i unapred. Keširanje unazad-unapred zadržava stranice u memoriji neko vreme nakon što se vratite, pa ako trebate da se vratite na najnoviju stranicu, vreme učitavanja je trenutno. Izgleda da je promena bila uspešna, jer Google počinje da je testira na radnim površinama.

Google Chrome 86, objavljen u oktobru 2020, dodao je zastavicu funkcije za ručno omogućavanje keširanja unazad unapred na radnim površinama. Pre tog trenutka, ova funkcija je bila dostupna samo na Androidu. Google je sada objavio stranicu „Namera eksperimentisanja“ na Google grupama, objašnjavajući da će ta funkcija sada biti testirana sa malim brojem korisnika Chrome računara. Ako sve bude u redu, funkcionalnost će na kraju biti uključena za sve.

Da bismo smanjili rizik od kompatibilnosti“, rekli su programeri Chrome-a u postu, „započinjemo sa opreznim pristupom da se ne predmemorišu stranice kada se suoče sa neizvesnošću (na primer, kada stranica koristi netrivijalni API kao što je WebSocket). Jedina velika razlika u odnosu na programere za stranice uskladištene u unapred prosleđenoj keš memoriji je u tome što se unload() handler neće aktivirati. Međutim, ovo je u skladu sa Safari-jevim ponašanjem, koje bi trebalo da umanji rizike.“

 

Pogledajte još: Google Chrome 90 podrazumevano koristi HTTPS protokol

Google nije spomenuo zašto je funkcija toliko dugo ostala samo za mobilne uređaje, ali kašnjenje bi moglo biti zbog upotrebe memorije. Chrome je često kritikovan zbog velike upotrebe memorije na radnim površinama, a ‘zamrzavanje’ više stranica verovatno neće pomoći. Međutim, Google i Microsoft rade na drugim promenama kako bi smanjili upotrebu memorije u Chromium mašini, tako da bi u ovom trenutku troškovi keširanja unapred mogli biti manje primetni. Google je prošle godine takođe rekao da bi dodaci pregledača mogli da dodaju dodatne komplikacije na radnim površinama, jer mnogi od njih reaguju na promene na trenutnoj stranici.

Google će započeti testove izdavanjem Chrome-a 92, koji se očekuje da Beta-kanal stigne 3. juna, a stabilan 20. jula.

Izvor: XDA-Developers

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


AirPods 3, Apple Music HiFi podrška za streaming mogli bi se pojaviti 18. maja

Sony Xperia Ace 2 se pojavio na renderima zaštitnih maski

10504
10505
10506
10507
10508
10509