Greška

Došlo je do greške.

Google će suspendovati poslovanje sa kompanijom Huawei, uključujući Android i Play Store ažuriranja

20.05.2019 09:10 | 0 Biznis IT
Google će suspendovati poslovanje sa kompanijom Huawei, uključujući Android i Play Store ažuriranja


Tokom prošle nedelje administracija Sjedinjenih Američkih Država je donela odluku o dodavanju kompanije Huawei Technologies Co Ltd na crnu listu, kao jedan od elemenata u trgovinskom ratu koji trenutno vode SAD i Kina. Ovakva odluka će aktivirati restrikcije koje će kineskoj kompaniji ekstremno otežati saradnju i poslovanje sa američkim kompanijama. Ovo uključuje i Alphabet Inc, odnosno njenu podružnicu Google.

Izvori bliski ovim događajima sugerišu da će Google "odmah" prekinuti sa poslovnom saradnjom sa Huaweijem u sferama koje zahtevaju transfer hardverskih i/ili softverskih proizvoda. To znači da Google Play Store, Play Services i saradnja u okviru samog Android operativnog sistema više neće biti dostupni kompaniji Huawei.

Trenutno, Google još uvek diskutuje o specifičnim detaljima koji proizilaze iz ove zabrane američkih vlasti, ali bi potez efektivno mogao limitirati Huawei na korišćenje isključivo Android Open Source Project (AOSP). Za buduće Huawei uređaje ne bi postojala Play Store podrška, a Google aplikacije kao što su Gmail i Chrome takođe više ne bi bile dostupne.

Takođe, advokati kompanije Huawei trenutno proučavaju uticaj odluke o stavljanju kompanije na crnu listu i iz kineske kompanije za sada nema zvaničnih saopštenja.

 

Pogledajte još: Huawei razvija sopstveni operativni sistem za telefone, tablete i računare


Nakon što Google ukine pristup svojim servisima i softveru, Huawei će i dalje moći da koristi Android operativni sistem koji je dostupan preko licence otvorenog koda, koja je dostupna svima koji žele da je koriste. Međutim, Google neće moći da nudi nikakvu tehničku podršku i saradnju za Android i Google servise u narednom periodu, prema navodima izvora.

Prema dostupnim informacijama, aktuelni Huawei uređaji neće biti odmah pod direktnim uticajem navedenih promena. Play Store i Google aplikacije će i dalje raditi na ovim uređajima, međutim budući uređaji kineske kompanije, koji se budu prodavali van Kine neće uključivati Google aplikacije i servise. Odluka bi mogla imati krajnji uticaj i na Huawei uređaje koji su već prodati, jer bi moglo biti problema sa Play Store pristupom za buduća Android ažuriranja (kao što je obećana podrška za dolazeći Android Q). Mogla bi biti dovedena u pitanje i objava narednog Huawei Wear OS nosivog uređaja.

Očekuje se da će ova situacija imati minimalnog uticaja na kinesko tržište. Najveći deo Google mobilnih aplikacija je već zabranjen u Kini, gde alternative nude kompanije kao što su Tencent i Baidu. S druge strane, Huaweijevo poslovanje u Evropi (koje predstavlja kompanijino drugo najveće tržište) bi moglo biti pod uticajem jer kineska kompanija u Evropi licencira Google servise i usluge.

Gubitak podrške velikog broja Google servisa, kao i Android platforme bi mogao biti veliki udarac za Huawei. S druge strane, kineski gigant je već ranije najavio da u pripremi ima sopstveni operativni sistem koji bi mogao zameniti Android na kompanijinim uređajima, a ostaje da se vidi kako će sve ovo uticati na korisnike.

Izvor: 9to5google

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Najnoviji Microsoft Outlook za Android stiže sa dugo očekivanim poboljšanjima

Samsung Galaxy S12 će imati duplo duži radni vek baterije nego Galaxy S10

10604
10605
10606
10607
10608
10609