Greška

Došlo je do greške.

Google će od proizvođača zahtevati da obezbeđuju redovna sigurnosna ažuriranja

25.10.2018 12:50 | 0 Software/Web
Google će od proizvođača zahtevati da obezbeđuju redovna sigurnosna ažuriranja


Android uređaji od samog starta postojanja platforme imaju jedan bitan problem, a to je fragmentacija. Google uređaji (Nexus i Pixel) obično imaju dobru i redovnu nadogradnju od strane kompanije, međutim drugim proizvođačima je potrebno mnogo više vremena da ažuriraju telefone.

Google je preduzeo određene mere kako bi smanjio problem fragmentacije, objavom Project Treble (obavezno za sav hardver sa Android 8.0 i novijim softverom), a kompanija je već uradila dosta kako bi naterala proizvođače da obezbeđuju redovnije sigurnosne ispravke.

Prema dokumentaciji, do koje je došao The Verge, Google ima nove uslove za proizvođače u zamenu za korišćenje Android palatforme. Ovi uslovi su navodno efektivni u Evropi, ali bi uskoro mogli da se prošire i na druge regione.


Pogledajte još: Google donosi bolje kontrole privatnosti u svoje servise (video)


Za sve uređaje, koji su objavljeni nakon 31. januara ove godine, od svih proizvođača se zahteva da obezbede redovna softverska ažuriranja tokom dve godine za "popularne uređaje" (koje Google definiše kao bilo koji model koji je aktiviran od bar 100.000 korisnika). Od 31. januara 2019. godine, svi uređaji definisani kao "sigurnosno obavezni modeli" moraju biti nadograđeni i sigurnosna lista koja je instalirana ne sme biti starija od 90 dana.

Ukoliko proizvođač ne postupi po smernicama kompanije Google, kompanija ističe da može da stopira odobrenje budućih telefona, što će sprečiti da budu objavljeni i plasirani na tržište.

Pomenuti uslovi su se pojavili u Google-ovom licencnom sporazumu za Android telefone i tablete koji se prodaju u Evropskoj Uniji. Promena uslova je najverovatnije odgovor na zabrinutost za sigurnost korisnika.

Izvor: GSMArena

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Direktor Microsofta Srbija otvorio Sinergiju 18 (video)

Xiaomi Mi Mix 3 ozvaničen: četiri kamere, 5G verzija

10504
10505
10506
10507
10508
10509