Greška

Došlo je do greške.

Google utvrdio nova pravila Play prodavnice, određeno koje aplikacije mogu da instaliraju druge aplikacije

07.04.2022 20:26 | 0 Software/Web
Google utvrdio nova pravila Play prodavnice, određeno koje aplikacije mogu da instaliraju druge aplikacije

 

Google-ova pravila dugo su smatrala da Play prodavnica neće distribuirati prodavnice aplikacija trećih strana, ali nijedna politika nikada nije zauzela striktan stav da aplikacijama zabranjuje instaliranje APK-ova, sve dok korisnici daju saglasnost i nema opasnosti od malvera. Međutim, to će se sada promeniti jer novo pravilo ima za cilj da ovu mogućnost ograniči na prilično usku grupu aplikacija.

Promena dolazi kao deo ažuriranja smernica programa za programere iz aprila 2022. i precizira da aplikacijama može biti dozvoljeno da instaliraju APK-ove samo ako je deo njihove osnovne funkcije da prenesu pakete aplikacija ili omoguće korisnicima da ih instaliraju.

Ovo se zapravo svodi jednostavno na to da aplikacije treba da imaju mogućnost instaliranja APK-a samo ako je to očigledna potreba za vrstu aplikacije — na primer, menadžeri datoteka i veb pregledači. Kontra primeri bi bile stvari kao što su igre, podcast plejeri, aplikacije za kamere; nijedna od njih ne bi trebalo da sama instalira druge aplikacije.

U središtu ove promene smernica je dozvola za Android OS pod nazivom REQUEST_INSTALL_PACKAGES koja postoji od Android 6.0 Marshmallow verzije. Ako je ova dozvola uključena u manifest aplikacije, što znači da aplikacija izjavljuje da joj je potrebna ova mogućnost, može pokrenuti zahtev za instalaciju koji od korisnika traži da dozvoli nastavak instalacije APK-a. Smernice neće uticati na aplikacije koje ne deklarišu ovu dozvolu. Međutim, primetno je da programeri aplikacija treba da provere da li biblioteke trećih strana uključene u njihove aplikacije takođe nisu dodale ovu dozvolu, uključujući oglasne mreže.

 

Povezana vest: Nema više starih aplikacija u Google Play prodavniciZašto se ovo pravilo dodaje? Google nije objavio objašnjenje za promenu, ali može imati za cilj da blokira neke zlonamerne taktike koje su postale popularne, poput oglasnih mreža koje pokušavaju da instaliraju APK-ove na uređaje bez usmeravanja korisnika na Play prodavnicu.

Google-ova nova politika dalje navodi skup funkcija i tipova aplikacija za koje se smatra da su prihvatljivi:

  • Pretraživanje ili pregledavanje veba; ili
  • Komunikacione usluge koje podržavaju priloge; ili
  • Deljenje datoteka, prenos ili upravljanje; ili
  • Upravljanje uređajima preduzeća.


Primetno je da zahtevi takođe navode da je zabranjeno samostalno ažuriranje, modifikacije i grupisanje APK-ova; ali izuzetak je napravljen za upravljanje uređajima, koje se generalno uklapa u domen poslovnog softvera i alata za primenu.

Na kraju, aplikacije moraju imati opise Play prodavnice koji sadrže otkrivanje mogućnosti instaliranja aplikacija i objašnjenje osnovnih funkcija koje ga koriste.

Nova politika bi trebalo da stupi na snagu 11. avgusta 2022. Međutim, nije jasno kako će se ova pravila primenjivati i da li će Play prodavnica jednostavno blokirati ažuriranja aplikacija koja uključuju dozvolu ili će postojeće aplikacije biti po pozivu dok programeri ne objave nove verzije svojih aplikacija. Istorija nas jednostavno uči da Google generalno preferira da prvo očisti aplikacije i kasnije raščisti nered koje su ostavile za sobom, što znači da programeri aplikacija treba da budu što proaktivniji kako bi izbegli komplikacije, javlja Android Police.

Ova promena politike dolazi nakon još jedne najave Play prodavnice da će aplikacije sa zastarelim nivoima API-ja biti sakrivene od pretrage, a pridružuje se još jednoj najavi kojom se uspostavlja stroži stav prema aplikacijama namenjenim deci.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Samsung bi mogao da isporuči svoj prvi pogled na Android 13 i One UI 5.0 već u julu

Najavljeni rimejkovi za Max Payne 1 i 2

10504
10505
10506
10507
10508
10509