Greška

Došlo je do greške.

Google Street View proslavlja 15. rođendan

25.05.2022 12:09 | 0 Software/Web
Google Street View proslavlja 15. rođendan

 

Kompanija Google je pre 15 godina započela svoj ambiciozni projekat izgradnje virtuelne rekreacije čitavog sveta i to ni manje ni više nego svake ulice i sokaka. Dakle, nije put oko sveta za 80 dana, ali jeste mapiranje sveta oko čitave njegove ose.

U ovom trenutku, Google Maps ima više od 220 milijardi ulica u svom Street View režimu (sposobnost za posmatranje okruženja u tri dimenzije sa nivoa ulice) u više od sto zemalja širom planete. Nikada nije bilo jednostavnije locirati svoju kuću na internetu nego sada.

Nova kamera

Očekivano, Google ne spava na lovorikama, pa je tako objavljena unapređena kamera koja će biti zadužena za detaljno snimanje naše planete. Nova kamera donosi poboljšanu rezoluciju i procesiranje slike, a sve to u mnogo manjem formatu od onog viđenog u Street View automobilima.

PXL.jpg

Kamera teži oko šest kilograma i može se poslati bilo gde širom sveta za olakšano snimanje našeg okruženja. Pored toga, ona može da snima u 360 stepeni oko sebe. Prema rečima kompanije Google, ona je dovoljno kompaktna da se može montirati na bilo koji automobil, a može se i unaprediti raznim dodacima poput Lidar skenera.

Dašak istorije

Međutim, nije samo nova kamera sve ono što je Google priredio za ovu petnaestogodišnjicu. Tu je i nova opcija za “istorijski” Street View, tj. za posmatranje određene lokacije u različitim istorijskim periodima klikom na opciju “See more dates”. Ovo korisnicima omogućava da vide kako se neka lokacija menjala tokom vremena.

Svakako još jedna zanimljiva funkcionalnost koja dodatno oplemenjuje već korisne Google Maps. Ovaj program olakšao je život mnogima, bilo prilikom pronalaska najkraćeg puta na intervju za posao ili razgledanjem turističke destinacije pre nego što uplatite letovanje.

Kako god da ste Google Maps koristili, ne sumnjamo da ste se makar zabavili. Zbog toga jedva čekamo da vidimo kako će Google nastaviti da unapređuje ovaj već neverovatan program.

 

Sapphire TOXIC RX 6950 XT Limited Edition – Otrovno dobra (Video)

Na ovim uređajima već danas možete da instalirate Android 13

10504
10505
10506
10507
10508
10509