Greška

Došlo je do greške.

Google sajt Play Store prodavnice konačno dobija preko potreban redizajn

22.11.2021 16:45 | 0 Software/Web
Google sajt Play Store prodavnice konačno dobija preko potreban redizajn

 

Novi izgled Google veb lokacije Play Store prodavnice je već dugo u izradi. Poslednji put je redizajniran pre mnogo godina i još uvek izgleda kao kada je Google lansirao originalni jezik Material dizajn. Neki korisnici Reddit-a su već lobirali za redizajn pre dve godine, a izgleda da je Google sada konačno u procesu da nam donese upravo to. Zahvaljujući tipsteru, primećeno je potpuno redizajnirano iskustvo na vebu koje je mnogo više u skladu sa Android aplikacijom Play prodavnice.

Biće vam oprošteno ako na prvi pogled pomešate novi dizajn sa aplikacijom Play Store za Android, ali to je zaista gotovo identični UI. Logo Play prodavnice je i dalje u gornjem levom uglu, ali to je otprilike sve što je ostalo isto, prenosi Android police, uz veliki broj snimaka ekrana. Nestala je siva pozadina i komplikovana, ugnežđena bočna traka, otvarajući prostor za vrhunsko rešenje za navigaciju koje vam omogućava brz pristup četiri glavna odeljka Play prodavnice: igrice, aplikacije, filmovi i knjige.

Kada zavirite u odeljak sa aplikacijama ili igricama, možete da filtrirate prema aplikacijama za telefon, tablet, TV, Chromebook, sat i automobile, što je neverovatno dragoceno na veb sajtu — na kraju krajeva, nećete instalirati aplikacije direktno u pregledaču.

Stvari na bočnoj traci poravnate sa leve strane nisu nestale, ne brinite. Google ga je premestio na mestu za promenu naloga u gornjem desnom uglu, gde ćete sada moći da pristupite svojoj biblioteci i svojim uređajima, pretplatama, načinima plaćanja, istoriji porudžbina, vašoj aktivnosti, nagradama, podešavanjima i svemu ostalom. Upitno je da li uklanjanje bočne trake najbolje iskoristiv raspoloživi prostor na širokim ekranima koje svi imamo ovih dana, ali šta je tu je.

Na pojedinačnim stranicama aplikacije, redizajn zaista izgleda kao prenaduvan mobilni prikaz. Ogroman naslov vam odmah daje na znanje koju aplikaciju gledate, zajedno sa jednako ogromnom ikonom na desnoj strani. Desno poravnata bočna traka daje vam opcije za kontakt programera i dalje predloge aplikacija, dok je ostatak interfejsa dizajniran slično kao mobilna aplikacija, sa brojevima preuzimanja, ocenama i starosnim ograničenjima.

 

PlayStoreredesignanim.gif

 

Za igre, izgleda da će postojati trejleri sa automatskim igranjem. Dugme za instalaciju je odmah ispod, dok su snimci ekrana pozicionirani u galeriji koja se pomera sa strane pored njega.

Iskustvo pretrage je takođe obnovljeno. Kao i u aplikaciji, dobićete mnogo više preporuka za automatsko dovršavanje kada počnete da kucate upite, a takođe ćete imati direktan pristup listi aplikacija kada unesete dovoljno dobro podudaranje imena. U tom slučaju, bićete preusmereni na stranicu za pretragu koja vam daje dodatne detalje o rezultatu koji ste verovatno tražili, navodeći ostale dotične aplikacije u karuselu koji se pomera horizontalno. Nije baš najbolji način da iskoristite veliki ekran, ali barem više nećete biti preplavljeni ogromnim brojem rezultata kao u prošlosti.

Redizajn je još uvek u toku, jer su neki delovi potpuno pokvareni. Nije svima omogućeno da pristupe svojoj biblioteci aplikacija u novom redizajnu, a postoje i neke vizuelne nedoslednosti, kao što su stari elementi korisničkog interfejsa koji i dalje iskaču levo i desno u nekim listama aplikacija.

Iako se Play prodavnica čini samo malo prenaduvanom na desktopu, redizajn je više nego kasnio. Čini se da je interfejs mnogo bolji u skaliranju za različite veličine prozora, što je bila bolna tačka u starijoj verziji koja ne funkcioniše dobro kada se gleda u uskim prozorima. Takođe se čini da se prodavnica učitava mnogo brže od starije verzije, što je lepo videti. I ne možemo ovo dovoljno da naglasimo — ako ste ikada koristili aplikaciju Play Store, a jeste, trebalo bi da se osećate kao kod kuće. Samo je šteta što je novi dizajn već na ivici da ponovo zastari, s obzirom na to da je Play prodavnica prešla na temu Material You, koja nije aktivna ni u kom svojstvu u veb iskustvu.

Iz onoga što možemo da zaključimo, čini se da se redizajn odvija na strani servera. Ostaje da se vidi da li će Google odmah širiti redizajn ili je ovo a/b test koji istovremeno doseže do određenog broja korisnika. Ostaje da vreme pokaže.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


IOTSF uvrstila bezbednosnu politiku Xiaomi pametnih uređaja među najbolje na svetu

Predstavljen Vivo Y74s 5G: još jedan Dimensity 810 telefon sa glavnom kamerom od 50MP

10504
10505
10506
10507
10508
10509